FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Проф. Янев: Пътното строителство у нас е професионално

Тежкият инцидент на магистрала „Струма“, при който загинаха 45 македонски граждани, отново повдигна въпроса за качеството на нашите пътища. Необходима ли е системна проверка и кой трябва да я извършва?

„Качеството на пътното строителство у нас ми изглежда на професионално ниво, без да бъда запознат много отблизо, тъй като моята практика е в САЩ. Смятам, че бетонът, с който виждам тук да се строи, е по-добър от този в Ню Йорк“, заяви строителният инженер проф. Божидар Янев в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

2 дек 2021 16:23

33

1 дек 2021 15:25

41

Експертът коментира и как се извършва контролът в България и в САЩ. „В САЩ е проблематичен. Контролът оскъпява всеки строеж, а може и да го забави, но прави цикълът на експлоатация по-дълъг и по-качествен. Икономията в началото после се оправдава. В Щатите упражняват качествен контрол и качествена осигуровка. Контролът контролира продукта, а осигуровката – процеса“, обясни проф. Янев.

Той уточни, че в Щатите се правят периодични проверки, а глобите и санкциите са доста високи. „Един бизнес може да фалира или да бъде спрян заради нередности, които могат да бъдат фатални. Проектирането може да се контролира с контролна колегия“, уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

„В България има компетентни специалисти. Винаги е имало. Има и качествени пътища у нас – магистрала „Тракия“. Чух много високи оценки за пътната настилка за „Струма“. Настилката беше окачествена все едно, че е направена вчера, а тя е на над 7 години. Има качествени строежи в България“, категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!