FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Протестът в София продължава, движението в центъра е затруднено

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Протестът на собственици на заведения срещу по-строгите Covid мерки в центъра на столицата продължава. Той е подкрепен и от редица други браншове. Демонстрацията започна на площад Народно събрание, след което протестиращите се преместиха пред Министерския съвет, където поискаха оставките на служебните министри на здравеопазването и на туризма Стойчо Кацаров и Стела Балтова.
В началото на демонстрацията депутатите Мая Манолова и Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме“, както и Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Любомир Калимански от „Има такъв народ“ се опитаха да излязат сред протестиращите, но бяха изгонени и освиркани.

Евгени Беневречки от Федерацията на таксиметровите шофьори изрази категоричния глас на протеста: „Не ги искаме тука. В затвора ги искам!“.

Още по темата

8 сеп 2021 15:50

488

„Хората са абсолютно прави да са настроени така срещу всички политици. Виждате какво се случва в залата (на парламента – бел. ред.). Карат се за бюджета от сутринта до вечерта“, коментира Николина Ангелкова от ГЕРБ, цитирана от БНР.

Протестиращите не са съгласни с това, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време от 7 до 23 часа. От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 хил. души не са получили компенсации от предишното затваряне.

„Ние няма да спазваме мерки, ще има гражданско неподчинение до момента, в който не бъдат изготвени социално-икономически мерки, за да сме сигурни, че този път няма да останем на улицата“, посочи председателят на Асоциацията Ричард Алибегов.

По думите му тези мерки трябва да бъдат изготвени с браншовите организации. „Докато това не се случи, ние няма да спазваме нищо. От днес ще протестираме всеки ден във всеки град, докато това безумие не спре. Тази мярка за затваряне на заведения не води до абсолютно нищо. Или се затваря всичко за кратко време, или не се затваря нищо. Измислени мерки не спазваме“, добави Алибегов

От Асоциацията на заведенията призоваха политиците да се върнат в парламента и да гласуват „поне един милиард лева“ компенсации за затваряне на заведенията. В актуализацията на бюджета се предвижда сумата да бъде между 420 и 430 милиона лева.

Протестиращите носят плакати с надписи – „Който затваря, трябва и да плаща“.

Шествието се отправи по бул. „Дондуков“. В центъра на столицата – по ул. „Раковски“, по бул. „Цар Освободител“, както и по бул. „Дондуков“ движението е силно затруднено.

Протестът се подкрепя и от други браншове. Преди часове две големи туристически организации сформираха кризисен щаб за спасение на сектора. Те разкритикуваха отново въведените ограничения за работа на заведенията, а председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов каза, че националният протест в София днес е част тези опити.

По-рано днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че въпреки протестите заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променена.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!