FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Прогноза: 2023-2024 г. световният туризъм ще се възстанови напълно

ООН заяви, че очаква да види частично „възстановяване“ на туризма в света през 2022 г., но глобалният туризъм не се очаква да достигне нивата отпреди пандемията едва 2023-2024 г.

Световният туризъм се повиши през юли тази година благодарение на въвеждането на ваксинации и по-малко ограничения за пътуване, но броят на пътуващите все още далеч не достига нивата отпреди пандемията.

Около 54 милиона туристи са преминали международните граници през юли, което е най-високата цифра от април 2020 г. в първите месеци на коронавирусната криза, се казва в изявление на Световната туристическа организация. Това представлява увеличение с 58% в сравнение с нивото, регистрирано през юли 2020 г., но все пак е спад от 67% от 164 милиона, регистрирани през юли 2019 г.

„Това подобрение беше подкрепено от повторното отваряне на много дестинации за международни пътувания, най-вече в Европа и Северна и Южна Америка, в съчетание с напредъка, постигнат при въвеждането на ваксините срещу Covid-19, което допринесе за постепенно възстановяване на безопасната мобилност в Европа и други части на света“, се казва в изявлението.

 2021 г. продължава да бъде предизвикателна година за глобалния туризъм, като международните пътувания са намалели с 80% през януари-юли в сравнение с 2019 г.“, заяви базираната в Мадрид организация.

През първите седем месеца на годината в Азия и Тихия океан продължават да се наблюдават най-стръмните спадове, със спад от 95 процента в международните пътувания, следвани от Близкия изток, където броят им намалява с 82 процента, Европа и Африка, които регистрират спад от 77 процента, и Северна и Южна Америка, които поддържат спад от 68 процента.

Само няколко малки острова в Карибите, Африка, Азия и Тихия океан, заедно с няколко малки европейски дестинации са се възстановили и са отчели пристигания близо до или дори по-високи от нивата преди пандемията.

Испания, която преди пандемията беше втората най-популярна туристическа дестинация в света, днес заяви, че е приела 15 милиона туристи през първите осем месеца на годината, което е спад от 4,2% спрямо същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт. Данните поставят под съмнение целта, поставена от испанското правителство, да привлече около 45 милиона чуждестранни посетители тази година, около половината от броя през 2019 г., пише БГНЕС.

„Истинският рестарт на туризма и ползите, които той носи, остават недостигнати, тъй като непоследователните правила и разпоредби и неравномерните нива на ваксинация продължават да влияят на доверието в пътуванията“, заяви в изявление ръководителят на Световната туристическа организация Зураб Пололикашвили.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!