FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

При бомбардировка: 900 хил. души могат да се скрият в метрото на София

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Веднъж на две седмици ще правим актуализация на регистъра на бомбоубежищата у нас. В наше време всеки един сутерен може да бъде използван за временно укритие.

Това заяви директорът на пожарната главен комисар Николай Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Комисар Николов също каза, че пряка военна опасност за България няма.

Николов провери пред медиите днес Обект 305 на улица „Слатинска” в София, за да покаже как трябва да изглежда едно годно за употреба убежище.

Това скривалище е строено през 40-те години на миналия век по норми, които вече не са такива. Трябва да се разпишат нови норми, защото повечето укрития са строени по т.нар. „съветски норми”, които вече не съществуват. Трябва да вземем решение дали държавата ще инвестира в това нещо, дали ще ги даде на общините, дали ще се използват за фитнес зали, за кафенета, каза още началникът на ГД ПБЗН.

По думите на Николов има огромна разлика в състоянието на укритията в страната и в София. Столицата е облагодетелствана заради метрото.

До 900 хиляди души могат да се укрият в столичния „Метрополитен”, съобщи главен комисар Николов.

Той заяви, че на територията на страната има 734 държавни, общински и частни убежища. Някои от общинските са в много добро състояние, каза още той и посочи, че за последните 10 години едва 2 млн. лева са отпуснатите за поддръжка средства.

В наше време всеки един сутерен или подземен етаж на блок може да бъде използван за временно укритие. Обръщам се към етажната собственост – да се осигурят подстъпите до тези помещения – да се разчистят от складирани материали, на много места са усвоени и се ползват като лични, призова комисар Николов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!