FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Преди 30 години: Извика ли Младенов танковете или Станко?

Преди 30 години: Извика ли Младенов танковете или Станко?

Снимка: YouTube
Преди точно 30 години, на 14 декември 1989 година, многохилядна жива верига обгражда депутатите в Народното събрание. Всички те искат да отпадне чл. 1 от Конституцията.

Тогавашният външен министър Петър Младенов излиза да успокои тълпата. Той многократно призовава за спокойствие, но напрежението ескалира и започват освирквания. Тогава камерата на журналиста на БНТ Евгений Михайлов улавя скандалните думи на политика: „Да дойдат танковете“.

Но наистина ли Младенов изрича това?

Той винаги е отричал да е казвал „Танковете да дойдат“. Думите му били: „По-добре Станко да дойде“. По онова време Станко Тодоров бил председателят на Народното събрание.

Нешка Робева също твърди, че Младенов никога не е изричал думите.

„И сега твърдя, че такава реплика не съм чула. Не мисля, че е имало и подобно намерение, ако бяха решили да пуснат танковете, нямаше кой да ги спре“, казва Робева пред Dir.bg. Тя си спомня, че външният министър настоявал тя и Станко Тодоров да излязат пред тълпата, тъй като хората ги познавали. 

„Дори и да е казал „По-добре танковете да дойдат“, това не значи, че е наредил танковете да дойдат. Имаше ли някаква причина, която можеше да ги спре, ако бяха решили да извикат танковете. Щяха да извикат танковете да мачкат хората, разбира се, че не“, допълва Робева.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!