FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Паметта на Васил Левски не бе употребена

ГЕРБ обвини президента Румен Радев в политизиране на почитането на паметта на Васил Левски. Управляващите поискаха държавният глава да се извини за „безпрецедентния гаф“ на президентската институция.

Имаше ли политизиране на отбелязването на 147-годишнината от гибелта на Апостола на свободата? Днес прехвърчаха искри на политическата арена, като ГЕРБ обвини президента Румен Радев в политизиране на почитането на паметта на Васил Левски.

„От наша страна паметта на Васил Левски не беше употребена. Левски е колос, той е недостижим. Действително имаше освирквания от страна на граждани. Президентът Радев е патрон на шествието, вървеше напред, но няма как да контролира всеки гражданин дали може да освирква или не. Дори призова на този свят ден да се запази благоприличие. Това е проблем на управляващите. Опитват се да го прехвърлят на президента. Да си зададат въпроса защо хората ги освиркват“, заяви депутатът от БСП Филип Попов.

В студиото на „Денят ON AIR“ той отрече освиркващите хора да са единствено симпатизанти на БСП. По думите му част от хилядите хора са искали да се снимат с президента и вицепрезидента. И снимките не са направени пред паметника, а пред президентството.

„Пред паметника на Левски президентът няма как да си прави селфита, това физически няма как да се случи. Президентът не е събрал хората, за да освиркват“, настоя социалистът.

Той не споделя мнението, че Румен Радев е направил крачка встрани от институционалното говорене. Според Попов президентът казва истината и посочва проблемите, но това не означава, че е започнал институционална война.

„Левски не е на президента, не е на Борисов, той е на цяла България. Радев покани всички политици да се присъединят към шествието, а не да стоят заградени от кордони от полицаи като някаква политическа върхушка“, обясни депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Попов е на мнение, че президентът не отправя критики към БСП, защото в голяма част политиките му и тези на левицата се припокриват. ГЕРБ постоянно говорят за обединение, а действията им в декларациите са в обратна посока, отбеляза народният представител.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!