FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Отпадъци, водна криза: Ще оцелее ли кабинетът след вота?

„Прехвърлянето на отговорност няма да реши проблемите. Не е проблемът, че се горят отпадъци, а че се горят такива с неизвестен произход. И това не става от вчера и днес, а се случва от 5 години, като боклукът се проверява само по документи, но не и по морфология.

ТЕЦ-овете, които ги горят, нямат необходимата технология. Тук говорим за крупни икономически интереси в сферата на енергетиката, които печелят от производството на ток, именно от този боклук. Затова и проблемът е толкова голям. България рециклира повече боклук от Дания и Нидерландия, а българите плащат два пъти повече разходи от Ръмуния и шест пъти повече от Словения. Изводът – имаме проблем в самото упраление.“, заяви депутатът от „БСП за България“ Явор Божанков пред Нова тв.

Още по темата

18 яну 2020 10:10

274

18 яну 2020 09:30

89

По думите му, водната криза в Перник далеч не е единственото основание за внасяне на недоверие срещу правителството. „Можем да го направим и без вот, но дотук ние сме алармирали за всеки проблем в трите компонента на околната среда“, обясни Божанков.

„Работата на опозицията е именно да вади проблемите и там, където има пропуски – да ги посочва на правителството. Направили сме го, не са взети мерки, затова крайната мярка, която можем да вземем е да внесем вот на недоверие. Целта ни е и с това да фокусираме и цялото обществено внимание в тази посока и да ангажираме максимално обществото с тази тема“, каза още той.

„В рамките на този парламент, ние почти винаги сме постигали съгласие по отношение на приемането на закони, свързани с въздуха и с екологията. Постигали сме съгласие и с БСП, в това число. Законодателната политика традиционно е рестриктивна по отношение на тези неща“, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Страхувам се, в този дебат, да не направим така, че покай сухото да изгори и суровото. С това визирам рециклирането на отпадъците. Това е една много важна политика. Тя, сама по себе си, не е лоша. Ако няма рециклиране, то ние трябва да струпваме тези боклуци. Освен, че внасяме боклуци, ние също така и произвеждаме, и изнасяме такива“, каза още той.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!