FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Остър дефицит на много лекарства у нас, няма детски сиропи, ваксини срещу варицела

Остър дефицит на редица лекарства у нас. Някои от тях – без аналог.

В аптеките липсват лекарства за астма, за кръвно и за разреждане на кръвта. За това сигнализират пациенти и фармацевти. В момента официално с ограничен износ заради недостиг са 64 лекарства – сред тях такива за лечение на рак, за редки заболявания, за епилепсия и антидепресанти, предава БТВ.

Неофициално дефицитът засяга и някои от най-разпространените медикаменти – дори детски сиропи.

„Получава се лутане, забавяне на лечението, особено при онкологичните заболявания, при диабетно болните, което може да влоши основното им заболяване. И абсолютно е наложително държавата да контролира този пазар, макар че е частен“, обясни д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Липсват и ваксини – срещу варицела, хепатит А, хепатит Б за възрастни, назалната срещу грип.

Фармацевти също допълват списъка – липсват лекарства срещу съсирване на кръвта, за епилепсия, астма, диабет, кръвно налягане.

За част от тях има подадени сигнали в Агенцията по лекарствата.

„Всеки ден се търсят медикаментите. Това затруднява нашата работа. Изнервени пациенти и изнервени фармацевти. Има такива, които липсват хронично. Проблемът с тях е заради наличието на реекспорт“, посочи фармацевтът Валентина Москова.

Износът на лекарства от позитивния лекарствен списък се ограничава автоматично чрез специална система. Но част от липсващите медикаменти не са в него. За други вносът е спрян, а при трети, какъвто е случаят с някои лекарства за астма – проверките показват, че количества в складовете има. Но аптекари казват  – те не стигат до тях.

От Агенцията по лекарствата заявиха, че аптеките могат да подават сигнали при отказ на доставки, но правомощията им са ограничени, а отказите не се документират.

От началото на годината временно преустановяване на продажбите по различни причини е имало за близо 360 лекарства. От тях – 133 още не са налични.

Относно недостига на сироп Нурофен, от Изпълнителната агенция по лекарствата заявиха, че поради затруднения в доставките, има ограничени налични количества в складовете на търговци на едро.  Причина е и повишеното търсене в рамките на сезона. За ноември са планирани завишени доставки – в размер на 115 200 опаковки.

Според агенцията при Пулмокорт има количества в складовете, като са планирани доставки през всеки следващ месец до края на 2022 г. в количества, отговарящи на средномесечното потребление.

На пазара липсва сироп Вентолин, но съществуват други терапевтични алтернативи, посочват от Агенцията.

Ваксината срещу варицела липсва поради повишено потребление – очаква се от 10 ноември продажбите да се възстановят, посочват от ИАЛ.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!