FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Овчаров: КЕВР си е свършила добре работата с цените на тока

КЕВР си е свършила „много добре“ работата, предлагайки само 11,5% увеличение на цената на електроенергията.
„11,5% е сравнимо с инфлацията, която сега е 7% и до края на годината ще стане 10%. Затова трябва да мислим не за компенсации на електроенергията, а за компенсации на доходите на хората“, посочи бившият енергиен министър Румен Овчаров в предаването „Денят ON AIR“.

И трите ЕРП-та (ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro) имат пълното основание да ни вкарат в арбитраж за грубо нарушаване на пазарните механизми с наложения мораториум. Те са с около 250 млн. лв. загуби, ще натрупат още толкова през следващите 3 месеца“, заяви той.

Проблемът според него е, че България разглежда цените като социална категория, а те са икономическа такава.

„Социалната политика се води, като се подпомагат тези граждани, които имат нужда от помощ, а не всички. По-правилен е вариантът в Румъния, където тези с по-голямо потребление заплащат по-висока цена. Но за съжаление, лобито на ВЕИ-тата се оказа по-силно от икономическата логика“, каза бившият енергиен министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Парламентът се спъна още на първото стъпало“, подчерта Оваров за връщането на корпоративни структури в управлението.

По думите му управляващите трябва спешно да влязат в час и да разберат, че експертни въпроси не могат да се решават по популистки начин.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!