FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Нинова води преговори за голяма лява коалиция

Обединение и вляво – БСП в коалиция на предстоящите парламентарни избори. Корнелия Нинова води разговори с “Движение 21” на Татяна Дончева, лидера на АБВ Румен Петков и председателя на партията „Нормална България“ Георги Кадиев. Окончателно решение все още няма. Очаква се евентуалната коалиция да бъде обявена на пленума на социалистите следващата седмица.
Седем години след като заедно с Георги Първанов беше изключен от БСП, Румен Петков вече като лидер на АБВ, потвърди, че на предсрочните избори формацията му иска да се яви съвместно с левицата.

„Ние от 3 години се опитваме да наложим разбирането, че е необходима консолидация на политическа основа между ляво и лявоцентристските партии с почтен патриотичен заряд. Радвам се, че такива разговори се водят. Аз мисля, че в случая не е важно бащинството, нито майчинството – важен е резултатът. И се надявам, че ще има един резултат, който ще бъде полезен за обществото и държавата“, заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Лидерът на АБВ не даде повече детайли около какво се водят разговорите и с кои още партии.
„Ако въпросът бъде свит до позиции и места, ще се обезсмисли разговорът за лявото и лявоцентристкото пространство. Не че въпросът не е от значение, но не е поставян така, както вие ги артикулирате. Приличието изисква да се покаже уважение към тези, с които си заедно, и към тези, с които не си заедно, и да говориш от нечие име, без съгласието на субекта – не е редно“, коментира още той.

Георги Кадиев напусна БСП през 2015 г. заради решението му да се яви като кандидат за кмет на София в разрез с официалната кандидатура на левицата. Днес с пост във Facebook той също потвърди, че се водят разговори за коалиция със социалистите.

„Лявото в България е под непрекъсната атака през последните години. Вътрешнопартийно, външнопартийно, от всички ъгли и посоки. Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали до край, но съм убеден, че трябва да намерим формула“, добави той.

Татяна Дончева, напусна левицата в края на 2013 г. в знак на несъгласие с политиката на тогавашния председател Сергей Станишев. Основа своя партия „Движение 21“, с която участва на изборите след това. „Движение 21“ беше и сред мандатоносители на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ в 45-то Народно събрание. Самата Дончева беше избрана за зам.-председател на парламента. Не е ясно защо пътищата й с формацията на Мая Манолова ще се разделят.

„Лявото в лицето на БСП ще се бори за победа на тези избори или най-малкото да отстои второто си място, защото третото беше една катастрофа. Така че събирането на различни фракции дава много по-широко ветрило на левите сили за представяне на тези избори“, подчерта политологът Мария Пиргова.

Новото обединение може да доведе до сериозни размествания в политическия пъзел.
„То се появява, от една страна, като заявка за победа на изборите, от друга страна, и като реакция на появата на обединение около Жан Виденов. И тази реакция на БСП е разбираема“, отбеляза още Пиргова.

Засега не е ясно дали името ще остане „БСП за България“, към което в момента влизат 5 формации, ако към нея се присъединят и други.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!