FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Не е настъпил пика на грипа: Не са засечени положителни проби

Не е настъпил пика на грипа: Не са засечени положителни проби

Снимка: Reuters
С настъпването на зимния сезон, идват и сезонните боледувания. „Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни вируси, но тя все още е много ниска. В отделните седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които показват симптоми, подобни на грип. Засега не сме засичали положителна проба. В Европа обаче процентът на положителните тестове вече мина 10, което е знак, че сме в навечерието на епидемия“. Това коментира пред Нова тв главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

12 дек 2019 09:42

9

22 ное 2019 21:30

9

Д-р Кунчев обясни дали топлото време е факторът, който забави настъпването на грипната вълна у нас. „За разпространението на грипа атмосферните условия оказват малко влияние. При започнала грипна епидемия, каквито и да са природните фактори – тя се развива. Това не е основната причина, но много трудно можем да кажем каква точно е тя“, каза инспекторът.

„Засега не можем да кажем кога ще е пикът на грипната вълна. Ако заболеваемостта продължи да се развива от Западна Европа към нас, можем да я очакваме след 1-2 седмици. За момента, на Стария континент е относително спокойно“, допълни Кунчев.

Оказва се, че щамовете, които се очаква да ни атакуват през този сезон, са сравнително нови. „От представителите на H1N1 това е „Бризбейн“, от H3N2 – „Канзас“. Предполагам, че един от двата ще бъде основният в Европа“, посочи д-р Ангел Кунчев.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!