FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

На половина е изпълнено трасето на метрото към „Хаджи Димитър“ и „Левски“

Директорът на “Метрополиттен” Стоян Братоев даде актуална информация за строежа на столичното метро. На бъдещата автостанция „Изток“ е предвидено изграждането на интермодален възел, докъдето ще достига и метрото, съобщи БНР Братоев.

По негови думи този интермодален възел трябва да се развие във времето.

“В момента, ако има там метро, то няма да има кого да вози, няма да има там пътници. Затова не е изпълнено все още, но не е отпаднало, има го в нашата схема за развитие, просто трябва време да започне да се реализира този възел, както в момента реализираме интермодалния възел в „Обеля“, обясни проф. Братоев.

Изграждането на интермодалния възел в “Обеля” е започнал в началото на тази година. Целта му ще е да може да осигури връзка с три железопътни направления. След изграждането му се очаква пътникопотокът да се увеличи значително по направленията София-Драгоман-Сливница, София-Перник-Кюстендил и София-Костинброд-Божурище-Банкя.

Директорът на “Метрополитен” добави, че по отношение на подходите и подлезите и специално тези, които са изградени към метростанциите, се поддържат и играят ролята  и на вход към метрото, и на подлез.

„Начинът, по който се поддържат метростанциите е абсолютно същият, по който се поддържат и подлезите“, допълни Братоев.

Той допълни, че на база договорът, който Столична община и “Шкода” са сключили на 13 юли 2023 година, в София се очакват нови осем влака за метрото. Натоварването на метрото през последните години изисква и наличието на по-къси интервали на движение, а това – нови влакове.

„Предстои и нова поръчка за още няколко влака, защото това удължаване не може да се покрие само с тези влакове. От 10-12 влака в началото, сега имаме 52“, каза проф. Стоян Братоев.

Той изтъкна, че изграждането на новата метролиния в посока кв. „Хаджи Димитър“ и кв. „Левски“ е изпълнена на над 50% и трябва да завърши в началото на 2026 г. Изграждането на участъка от „Гео Милев“, през „Слатина“, до бул. „Цариградско шосе“ също върви интензивно, посочи проф. Стоян Братоев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!