FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Мерките в София: Кой с маска, кой без – „всеки сам си преценя“

Носенето на предпазни маски освен в градския транспорт, от днес става задължително и за закритите обществени пространства в столицата. Някои от жителите на София носят маски, други – не, а мненията на хората относно заповедта са различни и показват разделението в обществото по темата.

БГНЕС представя анкета, направена с граждани в центъра на столицата, която не претендира за представителност. Припомняме, че връщането на предпазна маска за лице влиза в сила от днес и ще остане задължителна за закрити обществени пространства, градски транспорт, болници, аптеки и поликлиники до 19 август, включително.

Според Деси предвид факта, че броят на заразените с коронавирус се увеличава, носенето на маска е добро решение. Тя носи маска, защото по думите ѝ „трябва да се пазим“. На въпроса какво мисли за хората, които не спазват правилата и не носят предпазни маски, Деси сподели: „Аз никого не мога да задължа. Аз нося и семейството ми носи – оттам нататък, всеки сам си решава”.

Според г-н Божидаров решението за носене на предпазни маски е добро. Той е категоричен, че онези, които не носят, трябва да бъдат глобявани.

Катерина сподели, че слага маска, „само когато е крайно необходимо и наистина има много хора в някое превозно средство“.

„Аз слагам маска по моя преценка. Вече прекарах коронавирус и мисля, че се заразих от автобус, където имаше кашлящи хора без маски, така че – да, в автобус, препълнен, бих сложила. Току-що слязох от трамвай, където нямах сложена маска. На два метра около мен нямаше хора и не мисля, че е необходимо в тази жега да си причинявам това“, заяви тя.

Има и по-крайни мнения. Вася смята, че заповедта на СРЗИ е „поредната глупост”. „Както казват, носим маски, само за да избегнем глобите. Това е вече някакъв пълен абсурд с тези маски, при условие, че има хора, които са ваксинирани, които подкрепят ваксините, при условие, че има хора, преболедували, отново да ни затварят и да ни връщат пак в мрачното средновековие, е вече нонсенс“, заяви тя. Тя настоя тези, които искат да носят маски да не влизат в пререкания с останалите, които не искат.

Румен Дранков мисли, че носенето на маска на закрити обществени пространства и в градския транспорт е излишно, но след като това е задължително, той носи такава, защото има глоби. За хората, които въпреки заповедта, не спазват правилата, той заяви, че всеки решава за себе си.

„Аз мисля, че е правилно да се носят маски, защото не се знае кой е заразен, кой – не е“, каза Христина. Според нея обаче трябва да се работи също така и в посока за по-голям процент ваксинирани хора.

Аз имам две ваксини, но ми обещаха за октомври месец да се събере група, и ще ми поставят трета ваксина, сподели тя.

По думите на жената хората, които не носят маски и не спазват противоепидемичните мерки, са много. „Те са много и не смятам, че може да се справи държавата с тях“, заяви Христина. Жената изрази мнение, че всичко е и до съзнание.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!