FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Любослав Костов: Планът за възстановяване да бъде внесен в Брюксел до 30 април

„Планът за възстановяване и устойчивост да бъде изпратен в Брюксел в договорения срок – до 30 април, за да може да мине на Съвет през юни и да получим по-бързо първите средства по него“, призова експертът на КНСБ Любослав Костов в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR.

Ако го внесем в срок, първите средства по него може да получим до края на годината. „Ако забавим, рискуваме да отидем на 2022-ра година,“ заяви Любослав Костов в разговор с водещата Милена Милотинова. „Имаме дефицит 650 милиона само за месец март, не за тримесечието, представете си ако така го караме всеки месец… Затова смятаме, че средствата трябва да дойдат максимално рано,“ заяви експертът на КНСБ.

В петък синдикати и работодатели настояха при финализирането на Плана да се отчетат техните искания и поискаха за разговори следващата седмица с парламентарните сили. „В Плана няма стратегии за демографската криза, прекалено малко пари са отделени за дигитални умения – 200 милиона, които ще стигнат за 500 000 заети, което една шеста от цялата заетост. В началото и тези пари ги нямаше, благодарение на нас се появиха, но са недостатъчно. Не е ясно и какво ще стане с мерките, които приключват до края на май. Кризата едва ли ще свърши тогава,“ казва Костов.

„Всички политически партии обещаха над 2000 лв средна работна заплата. В нашия Меморандум сме заложили 2400 лв средна работна заплата до 2025 година. Смятам, че това е основа за разговор как този План ще помогне това да се постигне,“ каза експертът на КНСБ във връзка с поисканите срещи с парламентарно представени политически сили в 45-тото НС.

Настояваните допълнения към Плана не са причина обаче той да не се внесе в ЕК в срока до 30 април, казва експертът. „Ако питате ЕК тя винаги е склонна да ни изчака, но това надали е в наш интерес,“ смята експертът.

 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!