FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кучета, котки и дори африкански охлюви – какви домашни любимци отглеждат българите?

Кучетата и котките са най-традиционните домашни любимци по целия свят. Какви обаче са предпочитанията на българите? Отговорът на този въпрос потърси БТА, като агенцията проучи кои са най-екзотичните домашни любимци у нас.

Резултатът показва, че категорично малките породи кучета и котките са най-предпочитани за отглеждане в домашна обстановка. Не липсват и по-екстравагантни домашни любимци, например, гигантски африкански охлюви, говорещи папагали или влечуги. Рибките и хамстерите все още намират място в домовете на българите, но все по-рядко.

„Модата“ сред домашните любимци често е повлияна от телевизията, смята Гергана Сиракова, която е член на „Киноложки съюз България“ и собственик на развъдник за кучета порода „Мини пинчер“. Варненският ветеринарен лекар Павел Петров посочи, че след излизането на филма „Маската“ се е увеличила популярността на „Джак Ръсел“, а след „101 далматинци“ – на породата „Далматинец“. Лабрадорите бяха пълен бум след филма „Марли и аз“, припомни Костадин Шанков, председател на Пловдивското киноложко дружество.

Заради COVID-пандемията и изолацията, все повече хора искат да притежават домашен любимец, който да е винаги с тях, каза пред кореспондента на БТА в Стара Загора Георги Вълков, собственик на зоомагазин в града.

Не липсват обаче и доста екзотични домашни любимци.

Във Велико Търново отглеждането на африкански гигантски охлюв става все по-популярно. Причината е, че те не изискват много грижи, живеят в терариуми и то дълги години, разказа Александър Бояджиев, консултант в един от утвърдените зоомагазини във Велико Търново. Поведението им е много успокояващо, свикват с допира и присъствието на своите стопани и стават доста социална компания. Охлювите не са скъпи, хранят се с листа, плодове и зеленчуци. Единственото изискване е да живеят в температура над 20 градуса и да им е осигурена определена влажност.

Но да се върнем към кучетата. Оказва се, че „Йоркширският териер“ е първенец по популярност у нас.

Според ветеринарните лекари отглеждането и издръжката на по-дребно куче са два от факторите, от които бъдещите стопани се ръководят при избора на нов член на семейството. Една от най-популярните породи кучета у нас е „Йоркширският териер“. След това се нареждат породите „Померан“, „Пудел“, „Пинчер“ и „Джак Ръсел“. Всички те са чудесни както за семейства с деца, така и за хора, които живеят сами, тъй като имат благ и мил характер, поддръжката им е по-лесна, освен това са подходящи за отглеждане в апартамент.

Д-р Бранимир Николов, ветеринарен лекар във ветеринарна клиника „Ветсервиз“ в Плевен, обясни, че популярността на „Йоркширският териер“ се дължи на факта, че тези кучета са хипоалергенни, т.е. не предизвикват алергии при хората, тъй като козината им много наподобява човешката коса. Цената на малко куче „Йоркширски териер“ варира от 500 до 2000 – 3000 лева. Тя се определя от родословието на животното и вида му – дали е бийвер, стандартно или мини йорки.  

Много модерни и желани са също кучетата от породата „Померан“. „Те изглеждат като пухкави детски играчки, малки са по размери, но за сметка на това изискват повече грижи по външния си вид.

Породиста или улична котка – какво предпочитат хората?

Много хора избират да оглеждат котка у дома. Сред най-често изтъкваните предимства на котките са, че те не се нуждаят от разходки, лесно се гледат в апартамент и могат да остават сами дори за няколко дни. В Габрово, чийто символ е черна котка без опашка, има няколко екзотични котки от породата „Сфинкс“ – вид без козина. Екзотични котки отглежда Тони Паричев от Ловеч, който доскоро е имал професионален развъдник на котки от породата „Донски сфинкс“. Той обясни пред БТА, че това е много скъпо хоби. Особеностите на тази порода е, че няма козина по тялото и има по шест пръста на предните лапи, докато при останалите котки те са пет. Напоследък все по-голяма популярност добива котката от породата „Мейн Куун“. Котките от тази порода са с голям размер, мек характер и са много популярни с тяхното специфично мъркане, което е нежно и приятно.

„Персийските котки“ са сред най-предпочитаните породисти котки в много градове у нас, сред които Хасково, Ямбол, Казанлък и Габрово.

Все повече хора избират да осиновят коте от улицата от т.нар. „смесени породи“. Това се потвърждава и от мнението на д-р Павел Петров от Варна. По думите му „Сиамки“ вече почти не се срещат в морската ни столица, най-вероятно защото са с по-труден характер.

Кои са най-популярните едри породи кучета?

Кинологът от Димитровград Георги Апостолов разказа за БТА, че все още има привържениците и на по-едри четириноги, като най-разпространените са „Немската овчарка“ и „Българското овчарско куче“. По негови наблюдения в региона има стопани и на по-редки и екзотични породи като „Родезийски риджбек“. На мода е също „Кане корсо“, допълва Апостолов.

Сред домашните любимци, живеещи в Стара Загора, са и малко познатата у нас порода кучета „Бесенджи“. Първият представител на вида за България – женското куче Енджи, стана част от семейството на Емилия Благоева през 2014 година, година по-късно тя и съпругът ѝ осиновиха и мъжкия Бас, а в края на 2017 година се роди първото им поколение.

На територията на област Перник действат осем развъдника за екзотични и редки породи кучета, съобщи д-р Михаил Божилов – ветеринарен лекар. Два от обектите са за „Алабай“ (Средноазиатска овчарка) и се намират в Батановци и Богданов дол. Сред интересните видове е японската „Акита“, отглеждана в Ярджиловци. В Горна Диканя развъждат рядката за страната ни порода кучета „Бурбул“ (Африкански мастиф). В Рударци се отглежда „Немски шпиц“, в пернишкия квартал „Църква“ – „Доберман“, в Ездимирци (Трънско) – „Мопс“, а в Студена – ловни кучета.

„Българското овчарско куче“ е най-популярната порода в Монтанско, като край града има четири развъдника за такива кучета, а в близкото село Громшин – един. В Монтана през 2008 година е създаден първият у нас клуб „Българско овчарско куче“. В момента в България има 12 клуба „Българско овчарско куче“ – в София, Пловдив и други големи градове, а в Северозападна България клубове има в Монтана, Лом, Видин и Берковица.

У нас има приют за папагали и ферма за екзотични птици

Във Видин най-многобройни са любителите на декоративни гълъби, които дори участват в много национални и международни изложби. Видинските гълъбовъди отглеждат гълъби – местни породи – „Видинска мъсърлия“, „Сиви белоглави“, „Телоиц”, които се срещат по поречието на Дунав. Но най-много се гордеят с породите „Червени алове“ и „Шарени съзъклии“, които в страната се знаят и като видински породи гълъби.

Папагалите са безспорните фаворити на русенци. От началото на годината в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе са регистрирани 39 птици по Закона за биологичното разнообразие, обясни за БТА Ралица Петкова – младши експерт в екоинспекцията в крайдунавския град. Най-предпочитани са Сивият папагал „Жако“, „Аратинга Яндая“ и „Голям александър“. Русенци отглеждат също Благороден папагал „Еклектус“, „Планински папагал“, „Зеленолица пирура“, „Соломоново какаду“, „Многоцветен лори“ и „Червен ара“.

В Смолянско дори има приют за папагали. Етаж от къща в село Соколовци е превърнат в приют за папагали. Собственикът на птичия приют Огнян Геров се грижи за 11 големи папагала, които са оставени от досегашните им собственици. Стопаните ги дават на приюта, като най-често се изтъква причина, че не могат да се грижат повече за птиците или заминават някъде. Около 15 птици са напуснали къщата в Соколовци досега, след като им са намерени нови стопани.

Сред най-интересните домашни любимци в Пазарджик  са т.нар. декоративни кокошки. Те са лесни за отглеждане и изключително красиви като оперение, сподели Симеон Рашев, който от пет години се грижи за девет кокошки и пет петлета.

Защо хората изоставят домашните си любимци?

Един от най-големите проблеми е, че много хора не са подготвени за отговорностите покрай отглеждането на домашен любимец, смятат ветеринари. Много хора решават да си вземат или да подарят за празник малко животно, но когато то поотрасне, те вече не искат да полагат необходимите за него грижи. Често това има фатален край за животното, тъй като то е привикнало към домашния живот и не може да се приспособи към новата среда на улицата или в дивата природа.

Все повече собственици на кучета в Шумен, включително на породисти породи, изоставят домашните си любимци, коментира за БТА Златина Пенева – управител на общинския приют в областния град.

Домашният любимец запълва всички празноти в живота на стопанина си и е верен приятел. Това каза за БТА д-р Петя Милкова – собственик на ветеринарна клиника в Търговище. По думите ѝ домашните любимци дават много на собствениците си, най-вече безрезервна любов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!