FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Купуват черешите по 80 ст., надницата на беречите по 50 ст.

Купуват черешите по 80 ст., надницата на беречите по 50 ст.

Снимка: Pixabay
Започва черешоберът в област Кюстендил. Реколтата тази година се определя като средна и под средната. Прогнозна изкупна цена за килограм набрани череши е 80 стотинки. Липсват достатъчно желаещи да берат череши, съобщи БНР.

Още по темата

31 май 2021 18:00

71

29 май 2021 13:50

16

Плододаващите черешови масиви в Кюстендилско са около 20 000 декара, сезонно се берат около 5000 – 6000 тона.
Черешоберът продължава повече от месец. Цели семейства, роднини са по градините. Безработни се хващат на надница, чиновници вземат отпуск и стават берачи, за да припечелят.

Общинският съветник и шеф на земеделска кооперация Валери Йовев обясни, че няма много череши тази година.
Доайенът на местното овощарство и агроном Кирил Димитров допълни, че производителите са на загуба заради ниските цени и постепенно започват да се отказват от отглеждането на череши.

„Картелът си е много отдавна и страната не взема никакви мерки по тоя въпрос и овощарството ще си го унищожим следващите години. Италианците, откакто дойдоха, те държат ниска цена“, каза той.

Цветанка Димитрова, която неизменно е в черешобера, всяка година уточни, че тази година надницата е 50 стотинки на килограм за берачите.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!