FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Красен Станчев: Служебният кабинет да върне репутацията в икономиката

Главната цел на служебното правителство е да увеличи прозрачността. Това реално означава връщане на репутацията в икономиката. Самият факт, че НАП обяви отписването на 10 млрд. лв. като несъбираеми за периода 2017-2020 г., е доказателство, че репутацията започва да се завръща. Онези фирми, които не са плащали данъци поради пандемията, казаха, че ще ги плащат занапред. Това заяви Красен Станчев, основател на ИПИ и преподавател, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Бюджетът очевидно е натоварен поради голямото харчене от края на миналата година – има финансирани прекалено много текущи разходи, свързани с избори и заплати“, заяви гостът.

„Най-големият бенефициент на бюджета за миналата година след пенсионерите е държавната администрация. През 2020 г. правителството похарчи 7.7 млрд. лева – два пъти повече в сравнение с други години. Останалите разходи са свързани с големи инфраструктурни проекти за чуждестранни фирми с малка перспектива някога да се реализират“.

Красен Станчев е на мнение, че от разправиите с Българската банка за развитие ще излезе и нещо положително.

„Ще се направят такива правила на банката, които биха били изгодни за малките и средни предприятия. Такава банка винаги е изкушение, за който и да е управляващ… Но най-голямото разпределение на ресурси беше през ноември 2008 г. Тогава проблемът беше с една друга банка, която трябваше да бъде рефинансирана по време на глобалната финансова криза. След 2017 г. няма такива основания – не съществува външен шок, който да накара правителството да се превърне в кредитор“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

От думите на госта стана ясно, че трябва да се наложат ясни критерии при злоупотреби.

„Българската народна банка ще уважи интереса на принципала и ще направи необходимите промени в ресорния съвет. По този начин ще се даде качествена, а не количествена информация за портфейлите, които са под въпрос. Това ще отнеме време обаче и тогава няма да има служебно правителство“.

Други теми от разговора бяха свързани със сивия сектор в България, макроикономическата перспектива и увеличаващата се роля на държавата в икономиката.

Целия разговор вижте във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!