FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Колко CO₂ генерира биткойнът и има ли алтернативи?

Ръководителят на автомобилния производител Tesla Илон Мъск, има особена дарба: той може да движи курсовете и в двете посоки. И не само курсовете на акциите на собствените му компании. Ако похвали криптовалута в Twitter, нейната стойност се увеличава. Това се случи с доуджкойна, който умножи стойността си благодарение на туитовете на Мъск.

Когато през февруари Мъск обяви, че Tesla ще приема плащания в биткойни, стойността на тази утвърдена криптовалута също скочи рязко. И тогава Мъск изведнъж размисли. През миналата седмица той каза, че Tesla вече няма да приема биткойни. Цифровата валута просто консумира „безумно“ количество енергия, написа той в Twitter. Цената ѝ веднага се срина от почти 50 хил. евро до малко под 35 хил. евро.

Мъск би могъл да знае и отпреди, че производството и търговията с биткойни консумират много енергия. Но колко? И има ли алтернативи? Ето четири въпроса и отговора по темата.

1. Колко CO₂ генерира биткойнът?

Биткойните не се управляват централно от банка, а децентрално от безброй компютри по света. Следователно е възможно само да се прецени, но не и да се установи със сигурност колко енергия изразходва цифровата валута и колко въглероден диоксид генерира тя. Безспорно е обаче, че консумацията на енергия е значителна – заради начина, по който работи биткойнът. Децентрализираните компютри записват постоянно всички трансакции в база данни, така нареченият блокчейн. Тя е като гигантска касова книга, в която могат да се видят всички 642 милиона трансакции към днешна дата.

Компютрите постоянно се нуждаят от енергия за своята дейност и са възнаграждавани с нови биткойни за тяхното използване, поради което работата им се нарича още „добив“ (копаене). Колкото повече долари или евро струва биткойнът, толкова повече пари могат да бъдат спечелени от тази дейност. И толкова по-голям е стимулът за хората да купуват мощни компютри и да ги превръщат в миньори. Следователно нарастващите цени винаги осигуряват увеличаване на потреблението на енергия.

Има обаче един елемент, който намалява печалбите: разходите за електроенергия. Колкото по-високи са те, толкова по-малко си струва да се добива криптоваута. Ето защо добивът се извършва предимно там, където разходите за електроенергия са ниски, например в Китай. И където електричеството идва от изкопаеми енергийни източници като въглища.

Така например Центърът за алтернативни финанси в Кеймбридж се опитва да определи потреблението на електроенергия от валутата от 2019 г. За целта изследователите включват в своите изчисления редица параметри. Например енергийната ефективност на компютрите и усилията, необходими за актуализиране на блокчейна. Всичко това се влива в диаграма на уебсайта на центъра и от няколко месеца кривите, представящи консумацията на енергия на биткойн мрежата, сочат стръмно нагоре.

На база на прогноза за годината, според изследователите, компютрите в момента консумират около 140 тераватчаса електроенергия – около една четвърт от консумацията на електроенергия в Германия например, но над 3 и половина пъти над потреблението в България (38,6 тераватчаса за 2020 г.).

Това е правдоподобно число, IT експертът Алекс де Врис предлага подобни стойности. Холандецът оценява на уебсайта си digiconomist.net къде се намират повечето центрове за данни, които добиват биткойни. Въз основа на средните локални емисии на CO₂ той определя какви емисии е вероятно да възникнат. Според неговото изчисление мрежата на биткойна е отговорна за емисиите на около 56 милиона тона въглероден диоксид годишно. Това е съпоставимо с годишните емисии на Перу.

„Така че е абсурдно, че Илон Мъск, от една страна, продава електрически автомобили, а Tesla дори печели от продажбата на сертификати за въглероден диоксид, докато, от друга страна, търгува с криптовалути, които са изключително вредни за климата“, казва Де Врис.

Четете повече по темата в Investor.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!