FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кой печели и кой губи от по-ниската ставка на ДДС за туризма?

Предложението на управляващите за ДДС от 9% за хотели, ресторанти и книги бе прието на първо четене в парламента. Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова коментира за „Денят ON AIR“, че ситуацията за всички е изключително тежка.
Тя припомни, че именно ресторантьорите са били затворени със заповед и не е било възможно да извършват дейността си.

„Освен предложението за промяна в ставката на ДДС за ресторантьорите и кетъринг услугите, има и една промяна, за която може би не се говори толкова много днес по време на дебата. Това е промяната, свързана с минималния осигурителен праг. До момента за техния бранш минималният осигурителен праг беше като минималната заплата – 610 лв. В момента промяната, която се прави, е те да бъдат осигурявани на по-висок праг, а именно – 800 лв.“, обясни Ангелова.

Намаление в цените е възможно, но това зависи от бизнеса, отбеляза още депутатът.

„Най-вероятно ще се усети намаление в цените на книгите и учебниците. Там пазарът работи по малко по-различен начин“, каза Ангелова за Bulgaria ON AIR.

Възможно е да има корекции между първо и второ четене, посочи депутатът.

Според нея това е много тежка ситуация, в която е важно да се реагира бързо и да се помогне на най-засегнатите области, а фармацевтиката не е една от тях.

От 1 юли тази година, до края на годината хазната ще загуби около 105 млн., а за цялата 2021 г. – около 150 млн.  лева, посочи депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова относно с намаленото ДДС за ресторантьорите и кетъринга.

Промяната за книгите би струвала около 13 млн. лв. на годишна база.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!