FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Китай спомогна за нов срив на биткойна, падна още с 10%

Цената на биткойн отново се срина в петък след засилен призив на китайските власти да предприемат мерки срещу добиването и търговията с криптовалутата.

Китайският вицепремиер Лю Хъ и Държавният съвет на страната направиха изявление, че е необходима по-строга регулация за защита на финансовата система.

В изявлението, публикувано късно в петък в Китай, се казва, че е необходимо „да се предприемат мерки срещу поведението за „копаене“ (добиване) и търговия с биткойн и решително да се предотврати предаването на индивидуални рискове в социалното поле“.

Биткойнът поевтиня с над 10% към 35 300 долара, задълбочавайки низходящото си движение с повече от 40% от рекордния връх, достигнат на 14-ти април около 64 895 долара.

Още по темата

19 май 2021 20:15

72

27 апр 2021 23:00

20

15 апр 2021 22:46

16

13 апр 2021 22:50

71

Днешният спад следва срива на биткойна по-рано тази седмица към 30 000 долара, след като Китай забрани на местните финансови институции и системи за разплащания да предоставят услуги, свързани с криптовалутите, както и да работят с компании от сектора на цифровите валути. Другите криптовалути също претърпяха огромни загуби по време на търговията в петък, като Ethereum и Dogecoin поевтиняват с над 11 на сто.

Силните изявления от Китай идват само ден, след като и американските власти се ангажираха да бъдат по-строги спрямо онези, които използват биткойн, за да извършват „незаконна дейност, включително укриване на данъци“. Министерството на финансите на САЩ обяви в четвъртък, че ще изисква отчитането на крипто трансфери на стойност над 10 000 долара, точно както при паричните средства.

Загрижеността в Китай се съсредоточи върху редица въпроси. Голяма част от добиването (копаенето) на биткойни се извършва в азиатска държава от компютър, който използва огромни количества енергия за решаване на сложни математически задачи за отключване на криптовалутата.

Властите по света пък изразиха притеснения относно начина, по който биткойн и останалите дигитални валути се използват по незаконен начин.

„Необходимо е да се поддържа гладкото функциониране на фондовите, дълговите и валутните пазари, да се предприемат сериозни мерки срещу незаконните дейности с ценни книжа и да се наказват строго незаконните финансови дейности“, се казва в днешното изявление.

Като част от усилията си за рационализиране на процъфтяващата водеща криптовалута, Централната банка на Китай се оказа една от първите в света, разработила собствена цифрова валута, подкрепена от юана. Федералният резерв на САЩ пък заяви в четвъртък, че скоро ще публикува документ, в който се очертават нейните изследвания относно цифровите валути на централните банки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!