FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кацаров: Не сме застраховани от нова вълна, ваксинирайте се

Епидемията не е в контрола ни, не сме застраховани от нова вълна. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща с представители на Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Той каза още, че никой не е застрахован – това, което се случва в другите европейски страни в разгара на лятото, достатъчно ясно го показва.

„През последните 30 години средната продължителност на живот в нашата страна се увеличи с близо 5 години. Само за миналата година тя е намаляла с година и половина. Това говори достатъчно и дава смисъл и сила на това, което правим в момента. За щастие сега имаме възможност да предотвратим бъдещи поражения, да сложим край на това нещо. Измамното спокойствие, на което се наслаждаваме през летните месеци, бидейки в зелената зона – не е в контрола ни епидемията“, коментира министърът.

Кацаров посочи, че дори не можем да прогнозираме кога тази вълна ще дойде и именно сега е времето да направим национално усилие срещу пандемията, като се ваксинират повече хора.

В момента това са направили около 25% от българите, стана ясно от думите му.

Носиш отговорност освен за себе си, за много други хора, и то не само за най-близките си, затова не е само личен акт, а е нещо, което може да бъде определено като национална кауза, заяви Кацаров.

На срещата беше посочено мнението на експерти в световен мащаб, че имунизираните с две дози са предпазени от тежките последици на евентуална следваща вълна, включително от Делта варианта на вируса.

Сред посочените трудности в процеса пък бяха откроени противоречивите послания за ваксините, включително от медици.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!