FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кадрите на земеделските училища – силно търсени извън България

Има много голяма заинтересованост сред учениците към земеделието. Това каза инж. Тодор Тодоров, директор на ПГ по земеделие „Христо Ботев“, Ямбол в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

В гимназията се обучават 250 ученици, като има и 79 ученици в задочна форма, и 15 ученици в самостоятелна форма на обучение. „Нашите кадри са търсени навсякъде извън България. Ние имаме възможността да изведем учениците да видят как се развива земеделието в страни от Европейския съюз. Навсякъде хората са приятно изненадани от възможностите на нашите ученици и много от тях са получавали официални покани, след като завършат образованието си да отидат да работят там“, каза Тодоров.

Технологиите и дигитализацията значително помагат да се промени селското стопанство, като вече не се изискват дълги години практика за постигането на добри резултатите, смята Тодоров. Добър пример е употребата на GPS системи за образуването на редове за засаждане. „Навсякъде в земеделието се използват съвременни техники и технологии и се използва все по-малко физически труд, защото работната ръка в България вече не е достатъчна“, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Училището се стреми да осигурява условия за обучение, подобни на тези в неговите партньорски организации в агробизнеса. „Държавата ни дава възможност да кандидатстваме за национални програми, защото средствата от бюджетите на училищата не стигат за подобряване на материално-техническата база“, заяви Тодоров и допълни, че с такива средства са успели да модернизират сградата на гимназията и да закупят модерен трактор и зърно-комбайн втора употреба за образователни цели.

Тодоров коментира, че училището поддържа добра връзка с бизнеса, за да може да произвежда нужните добре подготвени кадри. Учениците често посещават и се запознават с работата на земеделски производители. „Опитваме се да променим мнението, насадено от нашите баби и дядовци, че селскостопанският труд е унизителен, тежък, че се работи от сутрин до вечер. Това е отживелица“, каза той.

Агробизнесът се нуждае от специалисти в трайните насаждения, техническите и зърнено-житните култури, смята Тодоров.

Според него всеки, завършил училището, може веднага да се регистрира като земеделски производител и сравнително лесно да започне да развива свое стопанство, стига да знае към кой отрасъл да се насочи.

Гимназията беше домакин на Националното състезание „Млад фермер“, в което взеха участие 20 ученически отбора от цялата страна, обучаващи се в сферата на селското стопанство.

„Един млад фермер трябва да покаже умения в различните операции в земеделието“, смята Тодоров.

Самото състезание се състои от три модула. Единият е растениевъдство, където участниците разпознават и сортират различни семена, а след това имат като практическо занимание филизене на лози. Вторият модул е животновъдство и включва разпознаване на фуражи и показване на практически знания в млекодобива. Третият е механизация – тест за безопасност на движението и майсторско управление на трактор.

Целият разговор – във видеото

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!