FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Испания ще разположи изтребители в България

Испания ще разположи изтребители в България

Снимка: БГНЕС
Испания потвърди днес, че през следващите месеци ще разположи изтребители в България и Румъния, предаде БТА.

Целта е да бъде подсилен източният фланг на НАТО, в рамките на стратегията за възпиране, на фона на руската инвазия в Украйна.

Испанското министерство на отбраната съобщи в комюнике, че между средата на ноември и началото на декември ще изпрати в България шест изтребителя „Юрофайтър“ със 130 военни, които ще изпълняват „тренировъчни мисии за еър полисинг“. От декември до края на март 2023 г. в Румъния ще бъдат разположени осем изтребителя Ф-18М също със 130 души персонал от испанските военновъздушни сили.

Испански самолети се включват в охраната на въздушното ни пространство

В комюникето пише още, че от 17 октомври в Румъния е инсталиран „радар за въздушно наблюдение с голям обсег“. Той се намира в базата „Скиту“, където ще остане до края на март или до края на юни 2023 г.

Радарът е активен 24 часа в денонощието благодарение на 38 военни, изпратени да го поддържат. Това позволява „да бъде контролирано въздушното пространство по източния фланг на НАТО“, отбелязва испанското министерство на отбраната.

В комюникето се обяснява, че по този начин Испания участва в усилията „на съюзниците за реакция и възпиране“, по-конкретно като „осигурява въздушен щит чрез увеличаване на редовните мисии на военновъздушните сили“.

След руската инвазия в Украйна през февруари тази година страната вече изпрати 12 военни самолета в България, Литва и Естония, припомня АФП.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!