FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

За втора година първокласниците в София кандидатстват онлайн

Първокласниците в столицата за втора поредна година ще кандидатстват в училищата и ще се класират чрез електронната система на Столична община. Регистрирането започва на 26-ти април. Правилата за уседналост, въведени преди четири години, остават.

Столичното 38-мо училище е едно от най-желаните от родителите на първокласници. Тук казват, че електронната система е по-добрият вариант- тя обхваща и регистрацията, и кандидатстването и класирането.

    „Предишните години се налагаше родителите да отделят и финансов и времеви ресурс и да ходят в общината, да вадят удостоверения за настоящ или постоянен адрес, или за промяна на тези адреси, за семейно положение, всичко това вече е вкарано в платформата, проверява се служебно, това облекчи нашия труд при проверката и записването на децата“, обясни Мариета Димитрова, директор на 38-мо СУ.

Тъй като училището е в центъра на София, където живеят по-възрастни хора, децата от прилежащия към него район не са много. Затова тук приемат първокласници и от други райони.

   „Първо са класирани децата от първа, втора и трета група, но след това са класирани и от четвърта група, децата са от цяла София“, каза Мариета Димитрова.;

Тази година родителите ще могат да се регистрират в системата и да започнат да попълват желаните училища от 26 април. Кандидатстването ще приключи на 31 май. Първото класиране ще бъде обявено на 5 юни. Системата обаче е активна и в момента и родителите могат да се запознаят с нея.

  „Без родителите да се разкарват, те могат от вкъщи с няколко кликвания да се запознаят с училището, за което искат да кандидатстват, да видят прилежащия район, така че всичко, за което могат да бъдат информирани, системата го предлага“, заяви пред БНТ Ваня Кастрева, началник на РУО- София.

И тази година водещият критерий е уседналостта в района на училището, което определя четири основни групи. Остават и допълнителните критерии- брат или сестра в училището, деца-сираци, деца с увреждания и т.н. Има и нов допълнителен критерий- ако детето е попаднало в последната, четвърта група, то ще получи допълнителни 5 точки, ако живее в район граничен на прилежащия на училището.

    „Имат възможност да се възползват от допълнителни точки, за да може да се спази принципът училището да бъде възможно най-близко до дома на детето“, обясни още Кастрева.

Данните, които родителите декларират ще се проверяват по служебен път от Общината. Ако са дадени неверни данни, първокласникът няма да бъде записан.

Тази година в столицата се очакват около 12 100 първокласници. За всички има места в 158-те общински училища. Ваня Кастрева препоръчва да се търси най-близкото до дома училище.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!