FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Д-р Ненков за трансплантациите: Да не накажат 2 мед. сестри и 3 санитарки!

Служебният кабинет отстрани ръководството на болница „Лозенец“ в София. Рокадите станаха заради обвинения в извършване на съмнителни трансплантации, както и за източване на НЗОК чрез фиктивни пациенти.

„В Ориента, където ние живеем, независимо, че сме членове на цивилизования Европейски съюз очевидно такива неща могат да стават“. Така коментира пред Нова тв бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който е специалист по анестесиозолигя и интензивно лечение във ВМА.

„Това, което се случва, не е трус в здравеопазването. Това е разрушаване и то на една от основите, на която стъпва като цяло човешкото общуване, а това е даряването“, каза той.

Още по темата

4 юни 2021 21:38

25

3 юни 2021 21:25

43

3 юни 2021 10:29

229

„Другите теми за схеми с приети, неприети, са банални. Не са ги измислили в болница „Лозенец“. Това е система, която функционира и на други места“, посочи още той. И допълни: „Ако това с трансплантациите се окаже, че е така, то трябва да бъде посечено с огън и меч“.

Според него, такава схема е имала и преди години, но скандалът е затихнал.

„Двама читави разследващи могат да разкрият всичко за отрицателно време. Има документи, подписи, контакти между службите. Лесно е да се види този молдовец колко пъти е ходил до Израел да види „чичо“ си.“, отсече медикът.

Според него важният въпрос е защо израелецът е дошъл да се оперира в България. Той обясни, че специалните служби са уведомявани за всяка трансплантация, направена у нас. „Има следа“, заяви д-р Ненков.

„Прогнозата ми, която се надявам, че няма да се случи е, че по този случай ще бъдат наказани две секретарки и три санитарки“, коментира още Мирослав Ненков.

Името на проф. Любомир Спасов не се обсъжда, допълни още той.“Едно от най-великите изобретение на демократичното общество е мандатността“.

По думите му, д-р Кацаров е реагирал на скандала, но не е ясно дали ще се каже повече по случая.“Това, ако остане ненаказано, ще разруши усилията на огромен брой хора, които се занимават с трансплантации в страната“, категоричен бе лекарят.

Той проследи замесените в престъпната мрежа: „Ако един ден заведат в съда схемаджията. Този, който е намерил молдованеца, който е намерил реципиента. Този, който ги е изследвал имунологично, този, който ги е оперирал, който име движил документите, който не е реагирал на сигналите на медицинския одит.“

Д-р Ненков каза, че не знае как върви трансплантация на черно. Според него, няма да се намери някой, който да е толкова смел да разкрие тази схема до дъно. Според него оставката на директора на болница „Лозенец“  може да означава неговото назначаване на дипломатическо място в чужбина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!