FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Д-р Начков за скандала с трансплантациите: Проблемът е в лекарите

Порочни практики бяха разкрити след разразилия се скандал с болница „Лозенец“ във връзка с изнесените данни от здравния министър Стойчо Кацаров за незаконни трансплантации и източване на НЗОК. Как работи системата за трансплантации у нас? Какво трябва да се промени и как може да се прекъсне търговията с органи?

„Ние съумяхме да изградим една система за трансплантации в България, която да отговаря на европейските критерии – да е нормална, човешка, да е обърната към хората. Това, което е най-трудно в трансплантациите, е доверието. Хирургическата част на нещата е ясна. Може да бъде извършена“, каза бившият и пръв директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Янко Начков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че първите трансплантации са направени през средата или втората половина на миналия век, дори в България.

„Това, което е трудно, е да осигуриш обществено доверие. Да можеш да се изправиш през опечалените близки и да им кажеш: „Вие загубихте близък, но този човек може да спаси друг човешки живот“. Това е прекрасно, но за да се случи обществото трябва да ни има доверие. Системата за трансплантации у нас не е открила нещо ново. Ние сме изкопирали това, което е прието в развитите европейски страни“, коментира Начков.

Още по темата

6 юни 2021 20:18

169

5 юни 2021 11:41

99

4 юни 2021 21:38

51

И изтъкна, че принципите са няколко.

„Първият принцип е безвъзмездното даряване на органи. Никой не би трябвало да може да продаде бъбрека, черния си дроб, части от тъканите си, за да получи пари. Това е причината българският закон за трансплантация да дефинира, че донори на органи могат да бъдат само най-близки роднини. Те са изчерпателно изброени в закона“, добави бившият директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите.

Той е категоричен, че проблемът не е в пациентите, а в лекарите, които са склонни да извършат нещо, което е незаконно.

„Системата им пречи и така трябва да бъде. Административната технология, за да бъде осъществена трансплантация от жив донор е доста сложна. Тя винаги е планова интервенция. Тя се планира с месеци, изследва се реципиентът, донорът. Преди години, преди да започнем да правим сериозна система за трансплантации, една голяма част от българските граждани, които имаха нужда от бъбречна трансплантация, се трансплантираха в Индия и Пакистан. У нас всяко лечебно заведение, което извърши трансплантация, е длъжно да осигури наблюдението на пациента до края на живота му. Подобна е законодателната рамка и в Германия“, обясни д-р Янко Начков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!