FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Доц. Вазов: 8% е привнесената инфлация, останалите 8 са наша заслуга

Основният страх в европейските икономики е от инфлацията. В България има привнесена инфлация и тя е в рамките на около 8%. Останалите осем са си изцяло наша заслуга и те са вследствие на всички политики, които бяха проведени досега у нас. Това каза доц. Радостин Вазов, ръководител на катедра „Бизнес администрация и маркетинг“ във Висшето училище по застраховане и финанси, в предаването „В развитие”.

Тези процеси бяха видими още в края на миналата година и много експерти алармираха и призоваваха за навременни мерки. В момента виждаме точно това – резултата от бездействието или от действия, които изцяло бяха проинфлационни, а не с цел ограничаване на инфлацията.

„Мерките, заложени в актуализацията на бюджета, категорично са проинфлационни и ще стимулират инфлацията. Предполагам, че в края на годината ще сме с около 20% инфлация”, прогнозира доц. Вазов.

Необходимите мерки за намаляване на инфлацията включват ограничаване на потреблението чрез намаляване разходите на държавата. Държавата е един от основните играчи в икономиката, който харчи пари. В момента, в който държавата ограничи потреблението си, ще окаже натиск върху цените, така че ако не ги намали, поне ще ги ограничи и ще ги остави на тези нива, които са в момента, каза събеседникът.

По думите му рецесията е неизбежна.

Още по темата

16 юни 2022 20:50

32

16 юни 2022 12:45

24

„Както бързо нарасна инфлацията, така и рецесията ще дойде по-бързо”, посочи гостът, но подчерта, че при такъв темп на инфлацията такива кризи не са толкова дългосрочни.

Според събеседника в момента е златното време за предприемачеството, защото са налице цели нови полета за развитие.

„Съветът ми към предприемачите е да търсят решения и ще си осигурят финансиране. Има много свободен ресурс, банките също разполагат с доста средства”, подчерта доц. Вазов.  

Доц. Вазов е сред модераторите на конференция на тема „Икономика на страха”, посветена на 20-та годишнина на висшето училище, която се отбелязва през 2022г. Събитието ще се проведе на 23 юни от 10.30 часа във ВУЗФ, зала 501.

Темата на конференцията бе избрана, защото е интересна поради няколко причини. През последните две години наблюдаваме трансформация на цялата световна икономика вследствие от пандемията от Covid. Затова нарекохме и конференцията „Икономика на страха”, защото външен фактор за икономиките, който няма отношение към самите тях, допринесе за това, че бяха нарушени изключително всички вериги за доставки, взаимоотношения с партньори и се наложи цели бизнеси да бъдат трансформирани, посочи събеседникът.  

Целия разговор може да гледате във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!