FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Десетки хиляди у нас – с проблеми заради липсващо лекарство

Десетки хиляди у нас - с проблеми заради липсващо лекарство

Снимка: БГНЕС
 Хиляди пациенти с хипофункция на щитовидната жлеза имат проблем заради липсващо лекарство. От повече от месец са спрени доставките на един от  медикаментите, тясно специализиран за лечението им. Хората имат алтернатива. Но с нея рискуват да объркат дозировката, а и често фармацевтите в аптеките отказват да им я продадат.

Сред засегнатите е и Христина, която от година е с диагноза хипофункция на щитовидната жлеза

„Симптомите, които изпитах и които ме наведоха на мисълта, че мога да имам такъв тип заболяване бяха умора, падане на косата, чувствах постоянно студ“, разказва младата жена пред Нова тв.

Преди дни отишла в аптеката с рецепта за медикамента, предписан за лечението й.

„На рецептата ми беше изписано едното наименование на левотироксина и те ми казаха, че го няма налично“, обясни Кристина.

Оказва се, че доставките на медикамента са спрени за аптеките у нас от месец. Ако или докато се появи лекарството, пациентите с хипофункция на щитовидната жлеза имат една алтернатива, за да продължат терапията си. Могат да купят хапчета на друг производител, но също на важната за тях основа на левотироксина. Това обаче създава риск от объркване на дозата и правилното лечение.

Според специалистите в областта, препаратът, останал на нашия пазар, спокойно може да се приема от пациентите.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!