FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Големи френски компании местят производството си у нас?

България е много привлекателна за преместване на производства и има поне 5-6 много големи френски компании, които биха искали да дойдат тук. Това каза Стефан Делайе, председател на УС на Френско-българската търговско-индустриална камара (ФБТИК), в интервю за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

През последните 6 месеца на 2021г има много голямо търсене от страна на френски компании, които искат да преместят заводите си от Китай. Основна причина е пандемията и скокът на цените в транспорта. Компаниите искат да правят по-малки поръчки от доставчици, които са по-близо от географска гледна точка, подчерта Делайе.

„Днес има компании от сферата на автомобилостроенето, в областта на хартиената промишленост, от текстила – всички със заводи в Китай – които се интересуват да се преместят от Азия. България има много предимства, особено след като е в ЕС“, бясни той.

В стратегията на новото Министерство на развитието и иновациите е записано да са проактивни, каза събеседникът. „Т.е. да се опитат да „продават“ по-активно дестинацията България, вместо да чакат инвеститорът да се заинтересува от страната“. По думите му ако държавният апарат и държавните структури са намерили терен, инфраструктура и т.н., и след като не успяха да привлекат завод на VW, трябва да ги предложат на други производители като Citroen, Peugeot или дори на Fiat.

„Очаквам 2022 година с голям интерес и се надявам да видим конкретизация на френските интереси от последните няколко месеца“.

В България има малко френски компании, които да са в голямо затруднение, защото българската икономика засега издържа на удара, благодарение и на държавните помощи, каза Делайе. „Мисля, че днес държавата далеч не е негативно настроена към френското присъствие в България. Френският икономически живот в България се развива  доста добре“, допълни още Делайе.

Председателят на УС на ФБТИК определи като добра крачка на новото правителство създаването на министерство на развитието и иновациите, защото „парите нямат идеи, а идеите правят пари“.

„Иновациите са важни за страна като България“, каза той и добави, че страната е успяла да позиционира „иновативни платформи в центъра на Европа“ и да стане „една от топ аутсорсинг дестинациите на континента“.

„Ако преди 15 години ни бяха казали, че България ще стане една от първите аутсорсинг дестинация в Европа, хората щяха да се учудят. Биха казали, че това няма да стане никога. Но накрая успяхме точно това да направим. България успя. Днес има цяло поколение хора, които работят в тези колцентрове и центрове за бекофис на гигантски международни компании. Така че явно има талант“.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!