FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

В Русия: Ипотеките за неваксинирани поскъпват през 2022 г.

В Русия цените на заемите и ипотеките ще се повишат за неваксинирани през 2022 година. Твърдението е на Асоциацията на банките в Русия, цитирано от в. „Известия“. Причината се прехвърля на застрахователните компании, които трябвало да увеличат застрахователната премия при застраховка „Живот“ за неваксинирани заради повишен риск.

„От 2022 г. при кандидатстване за ипотечен или потребителски кредит може да се наложи да се представя сертификат за ваксинация срещу ковид. В противен случай цената на заемите може да нарасне значително. Такъв сценарий се предвижда заради увеличаване на цената на застраховката „Живот“ на фона на пандемията“, казва вицепрезидентът на Асоциацията на банките в Русия Алексей Войлуков. Според банковия експерт цената на застраховката ще скача, защото „дори тези 2-3% смъртни случаи сред заболелите, са доста значими за застрахователните компании“.

Ето защо сертификатът за ваксинация може да бъде включен в списъка на задължителните документи за застрахователния договор, а тарифите могат да бъдат увеличени за клиенти, които отказват да го представят.

Коментарите на застрахователите по темата обаче не са в пълен синхрон с изказването на банкерите. Антон Лопатин, директор във Fitch Ratings – Русия, коментира категорично, че „това е спекулативна новина“, защото този механизъм вече е налице на пазара.

„Ясно е, че застраховката често е част от договорите за заеми, включително дългосрочните, каквито са ипотечните кредити. Но застраховката зависи от много фактори, включително възраст, хронични заболявания и др. Това е многофакторен модел“.

В същото време Лопатин подчертава, че застраховката „Живот“ невинаги е условие за получаване на ипотечен кредит. „Можете да получите кредит и без застраховка „Живот“ и в сегашните реалности, но лихвеният процент по ипотечния кредит ще бъде по-висок. Така че всъщност този механизъм вече е налице на пазара. При изчисляването на застрахователната премия и тарифа се вземе предвид и фактор като ваксинацията.“

Ако добавят сертификата за ваксинация към списъка с документи, изисквани при кандидатстване за кредит, това няма да се отрази на съществуващите застрахователни договори. Това коментират от AlfaStrakhovanie. От компанията заявяват, че „са потенциално готови да разгледат ваксинацията само на индивидуална основа“ при конкретни договори.

Свръхзадлъжнялост

В същото време в Държавната дума на Русия е внесен проектозакон, в който се предлага срокът на потребителските заеми да бъде ограничен до пет години. Заемите по правителствените програми няма да бъдат засегнати. В бележка към документа се посочва, че мярката ще позволи „да се намали прекомерната задлъжнялост на населението. Директорът на отдел „Банкови рейтинги“ на Expert RA Иван Уклеин коментира новите мерки така:

„Има два проектозакона, които се отнасят до разширяването на обхвата на QR кодовете. Както е известно, сега това е прерогатив на регионалните власти. Но засега не можем да кажем, че мерките ще станат задължителни или ще се налагат във финансовата сфера. Най-вероятно това са спекулации. Конкретните въпроси все още не са обсъдени на нито едно ниво“.

Управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина заяви, че руснаците са взели твърде много заеми и харчат 80% от доходите си за погасяване на дългове. Централната банка възнамерява да предприеме действия, каза тя.

Цеият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!