FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

България с рекордни печалби от цените на тока

България като цяло печели, че има голямо търсене на електроенергия. Страната не се влияе от повишените цени на природен газ, тъй като производството е предимно от въглищни централи и АЕЦ „Козлодуй“. Следващият парламент трябва да използва тези ресурси, за да подпомогне както бизнеса, така и населението. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист от институт „Отворено общество“, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Въпрос на политическо решение е част от тези печалби да се върнат на бизнеса и домакинствата. Това трябва да бъде първата работа на следващия парламент – да направи втора актуализация на бюджета и тези пари да се върнат на потребителите. Няма причина държавата да разполага с милиарди повече в приходи и да не ги върне на потребителите, които са ги платили.“, допълни Ангелов.

Според него подобряването на перспективите за България в доклада на Световната банка е забавено. „Повечето международни институции подобриха прогнозите си за България още преди половина година“, каза той и добави, че бързото възстановяване се дължи отчасти на експортно ориентираната икономика.

Антикризисните мерки на правителството помогнаха да се запази производствения капацитет и тези сектори ще могат да се възстановят много бързо, смята Ангелов. Някои от мерките, особено в социалните сфери като здравеопазването, могат да бъдат запазени, за да станат по-привлекателни за привличането на нови кадри.  

„Има и по-притеснителни развития като бързия растеж на ипотечното кредитиране.“ Това вдига цените на имотите и строителството и макар да помага за възстановяването на икономиката, „може би вече стига до притеснителни нива. Вече има риск на надвижимите имоти – дори наближаваме балон“, каза Ангелов.

Запитан за евентуалното членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Ангелов коментира, че за това ще трябва редовно правителство, което да извърши реформи. Страната може да спечели много от процеса на споделяне на политики и мерки, който се случва на този форум, каза той.

В коментар за ситуацията на енергийния пазар в Европа, Ангелов заяви, че Русия в момента задържа допълнителните доставки, за да принуди по-бързото лицензиране на „Северен поток 2“.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!