FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

България се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По традиция на 2 юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за Свободата на страната.

Точно в 12 часа сирените зазвучаха, а хиляди се спряха за 3 минути в София и цялата страна, за да отдадат почит към героите.

В Деня на Ботев родолюбиви българи изкачиха и връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение.

Още по темата

2 юни 2021 13:18

1

2 юни 2021 08:39

62

2 юни 2021 08:30

68

„За мен най-голямото честване на Ботев е, когато заведеш детето си и му покажеш и разкажеш за делото и за живота на този човек. Всеки един от нас, ако грабне тази искрица и този пламък от него, ние ще сме достойни синовете на Ботев и неговото дело“, каза врачанин пред БНР. На път за историческия връх много участници в похода отдадоха почит и на лобното място на Ботев в местността Йолковица. „Христо Ботев е вселена, огън, жар, свобода, герой. На моите деца им разказвам редовно за Ботев, за това какво олицетворява, за това какъв символ е и най-вече, че те трябва да го знаят, да го помнят и ако могат да вземат от него именно този пламък“.

145-ата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев бeше отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. Стотици жители и гости на града изкачиха стълбите на мемориалния комплекс, за да се преклонят с минута мълчание пред подвига на поета революционер и отдадат почит на всички герои , загинали за свободата на България.

На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова:

„145 години пророческите думи на Христо Ботев: „Свобода и справедливост за всички“ са по-важни и актуални от всякога“, заяви в словото си на церемонията вицепрезидентът и подчерта още:

„Той ни завеща и нещо много важно – независимост и свобода. Това е избор на всеки човек. Може да си свободен и тогава, когато си пет века под робство, но трябва да си силен и да си достоен за това“, заяви Йотова.

Как премина поклонението пред подвига на Христо Ботев в София вижте във фотогалерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!