FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

България може да си позволи да „харчи“, има един от най-ниските дефицити

Минимaлната заплата трябва да следва ръста на средната работна заплата. В европейските държави съотношението между минималната и средната заплата е около 50%, в България то е 43%. Това каза Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Ние свикнахме в последните години да живеем при инфлация около 0% и дефлация. В момента в България инфлацията е около 3.4%, което е далеч от притеснителните нива, като очаквам до следващата година инфлацията да се отслаби.

Настоящата инфлация обаче е най-осезаема за хората с ниски доходи, защото те потребяват точно най-поскъпналите стоки и така губят покупателна способност. В такъв момент активна политика през правителствени разходи е абсолютно оправдана и всички икономически теории го препоръчват. Ръст на минималната заплата и пенсиите – бизнесът и хората имат нужда от такава политика, каза Костов.

Ако минималната работна заплата нараства около 16% на година в следващите 6 години има шанс до края на мандата на следващото редовно правителство съотношението да стане 50%. За целта предлагаме от следващата година минималният доход за бъде увеличен на 760 лева, обясни Костов.

Според него България може да си позволи да „харчи“ в настоящия момент, защото страната е с един от най-ниските дефицити в ЕС и с най-ниския публичен дълг, спрямо всички останали държави. Тези разходи обаче трябва да се планират и направят след сериозни анализи и оценка на въздействието.

„За съжаление в 88% от законопроектите, внесени през миналата година, липсват тези атрибути“

В коментар за изтеклите досиета за политици-притежатели на офшорни компании, през които са спестявали от данъци, известни като Pandora papers, Костов каза, че е по-скоро въпрос на морал.

Данъците са цената, които всички плащаме, за да имаме добро, развито и справедливо общество. Политиците би трябвало да се занимават с това да подобряват благосъстоянието на хората, които са ги избрали. Ако човекът е политик и иска да влияе върху развитието на страната, то той трябва най-малкото да си плаща данъците в държавата, в която е избран.

Целият разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!