FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лв. за пенсионерите

БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лева за пенсионерите и преизчисляване на пенсиите. Двете заедно са абсолютно възможни, няма да отстъпим и от 650 лв. за майчинските, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова Нинована брифинг в парламента.

„Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има. Че не можем да оставим хората на прага на три кризи и на тежка зима без осигуряване на средства за пенсионери, за майки, работници и бизнес,
за самоосигуряващи се. Партиите на протеста ни отказаха тези разговори, защото сме си правели пиар“, каза тя.

До ден днешен предупреждаваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи мнозинства, хаос, липса на решения и взаимни обвинения, допълни лидерът на БСП, цитирана от пресцентъра на партията.

Още по темата

8 сеп 2021 16:38

78

„Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в парламентарната зала. Първото – на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка. И второ решение – трайно и занапред и след декември –  да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се изчислява с 1.35. Минималната пенсия да стане 370 лв. и да се увеличи прага на максималната, както и майчинството за втората година да стане 650 лв. Това са решения, приети на две гласувания и категорични за парламентарната практика – приети са“, обясни Нинова.

Според нея се прави опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма.

„Искам да сме ясни. Ние държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата – пенсионерите и младите семейства. Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът е абсолютно несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство, е 453 милиона. Това е възможна сума за събиране.

Ето защо, цитирам Министерство на финансите от август месец: „Съпоставени със същия период на предходната годна, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3.3 млрд. лв., 15.5 % ръст в приходите. И това е само към юни. От юни до края на годината има още 6 месеца. И засега събираемостта върви добре“

Служебното правителство се хвали, че увеличава събираемостта, че има излишък, че има пари в бюджета, от миналата седмица 200 млн. заем. И могат да съкратят някои разходи в предвидената актуализация като например – няма нужда КЕВР да си плаща милиони бонуси към заплати от 5 хиляди лв.

Тези 13 млн. лв. могат да отидат за пенсии. Оставаме  вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишно. Абсолютна излишна загуба на време. Ясни са параметрите – 120 лв. помощ, антокризисна заради ковида, преизчисляване на пенсиите така, както го е посочил служебният кабинет.“, завърши Нинова.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!