FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Близнашки: Обстановката остава все така объркана и несигурна

Какъв ще е пътят на страната след изборите 2 в 1 и ще успеят ли новите потенциални коалиционни партньори да се разберат, коментира бившият служебен премиер Георги Близнашки.
„След вота обстановката остава все така объркана и несигурна. Остава да се види как ще продължи натискът върху България и основните политически сили. Видяхте как се сринаха партиите на протеста. Мая Манолова изхвръкна от парламента, а Христо Иванов е там някъде около чертата. БСП се срива заради собствената си глупост. Факторите, които дърпат конците, никога не залагат само на едно конче“, заяви той в предаването „Денят ON AIR“.

Според него президентските избори привидно са донесли голяма победа на Румен Радев. Причината – ниската избирателна активност.

„Над 70% от гражданите не приеха този развой на събитията и така наречената революция. Радев губи 500 000 гласа от предходните избори. Българският народ не одобрява случващото се, но предпочита да гледа отстрани“, изтъкна Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тепърва предстои ходене по мъките, а цената ще се плаща от българския народ.

„Все още не знаем за кого сме гласували. Фразата за Крим не беше случайна, Радев каза каквото мисли. Той участва във вземането на колективните решения на ЕС и НАТО. Направи завой на 180 градуса, което беше абсурдно. Опитът за „салто мортале“ те поставя в неловка позиция“, каза още бившият служебен премиер.

Близнашки смята, че в момента върви голямото надлъгване на Балканите между САЩ и Русия, а ние не успяваме да формулираме собствена позиция и да се опитаме да балансираме интересите на Великите сили.

Той очаква опитът у нас да се наложи автокрация да доведе до срив и манипулиране. Години след това няма да можем да се справим, предупреди Близнашки.

„Абсурдно е, че новото правителство ще започва съдебна реформа – те не знаят за какво става дума. Не са наясно какво точно искат. Ще наслагат хората, които според тях ще им вършат работа. Накрая ще се окаже, че пак са се излъгали. Всичко това ще бъде осуетено. Ще имат няколко месеца и ще се разпаднат“, убеден е той.

На мнение е, че БСП влиза в коалиционните преговори, защото партията се бори за оцеляване.

„България не може да върви по пътя на любимата им Русия. Радев преди време дори се опитваше да имитира походката на Путин. Станишев въведе плоския данък, защото Путин го направи в Русия“, заяви Близнашки и добави, че след 30 години Преход вече нямаме държавници.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!