FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

„БДЖ – Товарни превози“ ще търси 400 млн. лв. за инвестиции

"БДЖ - Товарни превози" ще търси 400 млн. лв. за инвестиции

Снимка: БГНЕС
„БДЖ – Товарни превози“ започва разговори със Световната банка за реализация на инвестиционната си програма за периода до 2024 г., съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията. Дружеството ще преговаря за привличане на до 400 млн. лв. капитал.

Средствата са необходими за придобиване на пет нови електрически и 15 дизелови локомотива, както и на 600 специализирани товарни вагона. Инвестициите в подвижен състав и жп инфраструктура са основен приоритет на министерството. Програмата предвижда основни ремонти на 10 локомотива и 250 товарни вагона.

В последните години „БДЖ – Товарни превози“ има затруднения в изпълнение на графика на превози поради липсата на достатъчно подвижен състав. Средната възраст на електрическите локомотиви е 45 години, а 90% от вагоните са доставени преди 40 години. Ремонтната поддръжка се извършва главно в локомотивните депа на дружеството, които нямат достатъчен капацитет. В същото време обемът на заявките за превоз се увеличава, а липсата на подвижен състав крие риск от загуба на клиенти и нереализирани печалби, посочват от министерството.

Новите вагони и локомотиви ще върнат дружеството на пазара като силен конкурентоспособен играч. С модернизирането на локомотивния и вагонен парк ще могат да бъдат изпълнени превози на товари, които само за първата година ще донесат около 28 млн. лв. приходи. Прогнозите са, че от втората година ще бъде генерирано допълнително по още 5% увеличение на приходите. Това предполага инвестицията от 400 млн. лв. да се изплати за срок около 11 години, отбелязват от ведомството.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!