FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

БАБХ със санкции срещу 81 общини заради уличните кучета

БАБХ със санкции срещу 81 общини заради уличните кучета

Снимка: БГНЕС
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е наложила общо 81 административни санкции на общини за неизпълнение на програмите за овладяване популацията на безстопанствените кучета през 2020 година. Нарушенията са констатирани в хода на извършените общо 411 проверки от инспекторите на ОДБХ в общините и в приютите за кучета, съобщиха от Агенцията.

Съгласно Закона за защита на животните (ЗЗЖ) и разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), всички общини в Република България имат задължението да изготвят и изпълняват програми, с които се цели намаляване популацията на скитащите кучета. Все повече общини приемат свои програми, като през 2020 година само 9 не са изпълнили това си задължение. Две от тях са изготвили и приели програми за овладяване популацията на безстопанствените кучета в началото на 2021 година.

През миналата година само в приютите са извършени 233 проверки – планови и по сигнали на граждани. Най-честите констатирани нарушения са за пропуски във воденето на документацията, липса на сключени договори за ветеринарномедицинско обслужване на приюта съгласно законодателството и липса на документи на персонала за завършен курс по „Защита и хуманно отношение към животните в приюти“.

Към 25 май регистрираните приюти в страната са 58 приюта, от тях два са с временно преустановена дейност – един в град Кърджали и един в с. Доктор Йосифово, обл. Монтана. Предстои вписването в публичния регистър на приютите в България, достъпен на сайта на БАБХ, на един нов обект.

За периода 01.01.2020 – 25.05.2021 г. БАБХ е издала общо 42 предписания и 4 акта на кметове на населени места за неизпълнение на служебните им задължения по линия на хуманното отношение към животните, произтичащи от ЗВД и ЗЗЖ. В това число попадат нарушения и неспазване на защита и хуманно отношение както към кучета, така и към други животни, включително селскостопански.

Във връзка с установените несъответствия на ЗВД и ЗЗЖ от общините през 2020 г. са проведени две срещи между БАБХ и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Дискутирани са редица въпроси, свързани с овладяване популациите на безстопанствени животни, както и други проблеми, пред които се изправят институциите и начините за тяхното разрешаване.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!