FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Алибегов: Отдъхнахме си с ДДС от 9%

Парламентът удължи срока на 9% ДДС за икономическите сектори, засегнати от пандемията, като мярката ще бъде до края на 2022 г. Това включва ресторантите, туризма, книгите и спортните центрове.

„Отдъхнахме си, да. Както виждате, отново се случи в последните дни на годината. Срокът беше 31 декември, но поради цялата политическа ситуация, слава Богу, че се случи сега. По-спокойни сме. ДДС-то в туризма си остава 9% за хотелиери и ресторантьори. Това е в цяла Европа. Туристическият бизнес е на едно ДДС“, коментира председателят на БАЗ Ричард Алибегов в „Денят ON AIR“.

Той добави, че сега всичко си е дошло по местата.

„ДДС за туризма е икономическа мярка. Тя не е мярка, която сваля цените в ресторанти и хотели. Това е икономическа мярка, с която повече пари да остават в бизнеса. Свалянето на цените на „малката кошница“, ще се отрази на цените. Това нещо ще бъде усетено от потребителя“, изтъкна Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че не ДДС-то определя цената на дадения продукт в заведенията.

„Ние имаме страшно много разходи – наеми, ток, персонал, други разходи. В момента се случи така, че ние в последните 4 месеца плащаме до 3 пъти по-скъп ток. С вдигането на тока, всички производители и доставчици вдигнаха цените към нас с 10 – 15%. Спрямо покачването на разходите, покачването на цените е абсолютно минимално“, обясни Алибегов.

Той все пак предупреди, че бизнесът няма да може да издържи дълго така.

„Има хотели и ресторанти, които затварят от януари месец. Това не се издържа. Сметка ноември 2019 година, сега е с близо 45% отгоре, стига и до 60%. Няма как да покрием тази разлика. Тези 110 лева са абсолютно недостатъчни“, коментира той компенсациите, които очакват от държавата.

„Започнахме много трудно със „зеления сертификат“. След подновяването на работата на Народното събрание и дебатът, който се разрази там, получихме хиляди писма. Доводът на депутатите, че не може да се работи със „зелен сертификат“, защото било сложно да се ходи на работа. Някой пита ли нашия персонал как ходи на работа? 80% от бранша каза, че е дотук със „зеления сертификат“. Това е абсолютен двоен аршин. Каквото и да се пробвахме да се спазва до този момент, вече няма да се спазва“, настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!