FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

COVID-19 ще засегне най-вече финансовата система на държавите

Коронавирусът ще засегне най-вече финансовата и икономическата система на държавите. Това заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в „Денят ON AIR“.

„Най-важно е икономиката да бъде запазена като структура. Докъде това ще се получи, зависи от размера на кризата и нейната продължителност“, допълни той.

По думите му системите, разработени за взаимопомощ между държавите в ЕС, явно имат нужда от сериозна промяна и в първите седмици от кризата всеки се оправя както може.

„Тази криза най-вероятно може и да не е само епизодична. Живеем в такъв свят, че той е глобален, бизнесът е такъв, че има много сериозни потоци на хора. Трябва да бъдат изградени постоянно работещи механизми за справяне с такива явления“, допълни още експертът по международна сигурност пред Bulgaria ON AIR.

Според него България и ЕС трябва да преразгледат абсолютно всички свои запаси, а да молим съседните държави за помощ означавало, че нямаме подготовка.

„Много бавно се взимат тези решения. На европейско ниво почти не виждаме такова действие, държавите бяха оставени да се борят самостоятелно. Държави като Китай и Русия се оказаха с доста сериозни успехи със справянето с подобна пандемия“, смята Гърдев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!