FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Covid 19 – обществен враг номер едно

Обществен враг номер едно! Така Световната здравна организация нарече новият коронавирус и предупреди, че той е дори по-голяма заплаха от тероризма. Ковид 19 се появи в Китай в края на 2019-та година и много бързо започна да прескача граници. Вече всички говорят само за него.
А междувременно в другия край на света – в Бразилия съобщиха за друг нов вирус. Нарекоха го яра на името на индианската богиня майка на водите, защото е открит в изкуствен водоем. По-голяма част от ДНК-то на яравируса се състои от гени, които са без аналог в познатите ни организми. Заразява амеби и не е опасен за човека. И тъй като не е заплаха за живота и здравето на хората, той си остана непопулярен за нас.

Вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев от МБАЛ „Надежда“ казва, че не един вирус се появява на година. По четири-пет, дори и повече, а дали са новооткрити или са съществували от хиляди години това е съвсем друга тема и се доказва.

Вирусите се микроскопични патогени. Те заразяват живите организми, в които попаднат. Когато влязат в клетката на гостоприемника започват да я контролират, подчиняват и да се възпроизвеждат в нея. Учените още спорят дали те са живи или неживи организми. Според някои от тях вирусите са на границата между живото и неживото.

„Живот не може да съществува без клетка. Само, че вируса няма клетка. Той живее и се развива в клетка. Той е вътреклетъчен паразит, така да го наречем. От тази гледна точка имаме и стадии вирион, когато вирусната частица е извън клетката. Това не означава, че той не съществува. Той пак си съществува и той пак си е жив. Просто не проявява признаци на живот. Докато навлезе в клетката става вирус-клетка, тогава започва да се изразява по всички познати процеси, които съществуват в живота, които ние познаваме като живот. Тоест размножаване, делене и така нататък.“ Това обяснява микробиологът от Департамент „Природни науки“ на Нов български университет доц. д-р Николай Петров.

Когато два вируса едновременно инфектират една и съща клетка те обменят генетичен материал. Така се получат нови, „смесени“ вируси с уникални свойства. По този начин се появяват и различните грипни щамове. Изключително бързо еволюират РНК-овите вируси. И коронавируса и грипа са с такъв геном, затова те много често мутират.

„Има един процес, казва се – серия сортиране. Грипните вируси имат осем сегмента. Генетичният им апарат е рибонуклеинова киселина. И както картите в тестето от добър майстор могат да се ресортират“, казва акад. Ангел Гълъбов. Когато два вируса, примерно един човешки текущ и един нов, който е дошъл от птиците се срещнат, тогава може да стане този обмен на гени. Тогава се получават пандемии, обяснява още акад. Гълъбов.

Безпрецедентно се оказа затварянето на граници през 2020-та година при появата на новия коронавирус. От 2009 до 2020 година шест пъти Световната здравна организация е обявявала глобално извънредно положение, но никога с такива драстичти мерки. През 2009 г., когато свинският грип уби над 200 хиляди души по света СЗО подкани правителствата да се запасят с антивирусни лекарства като „Тамифлу“ и „Реленца“ и да ускори процедурите за откриване на ваксина. Тогава организацията не препоръча ограничаване на пътуванията, а за спокойствие и по-добра лична хигиена.

„СЗО, за да обяви международно извънредно положение в областта на общественото здраве за това трябва да има сериозни причини. Подобни причини са се случвали и при епидемиите от предишните коронавируси – САРС, МЕРС“, припомни доц. д-р Михаил Околийски от Представителството на СЗО в България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!