FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

85% от младите водачи съветват: С опитен придружител в първите месеци

85% от младите водачи съветват: С опитен придружител в първите месеци

Снимка: Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“
Близо половината от младите водачи са управлявали автомобил само с придружител през първите месеци след като са взели шофьорска книжка, а 85% от тях съветват близките им да последват този пример. Това показват данните от анкета проведена сред 2600 водачи на възраст между 18 и 27 години.

Резултатите бяха съобщени от заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на старта на финалната надпревара от кампанията „Най-добър млад шофьор на България“.  

През първия етап на кампанията „Най-добър млад шофьор“ всички желаещи да се включат в надпреварата трябваше да решат тест, който се доближава до листовките на шофьорските курсове. СБА и ДАБДП добавиха към тях и въпроси под формата на анкета, които да покажат нагласите им по редица въпроси свързани с безопасността на младите водачи.

„Получихме и някои притеснителни данни, като факта, че близо ¼ от младите водачи са придобили основните си умения зад волана още преди да започнат шофьорския си курс“, каза Анжелина Тотева.

Според нея друг притеснителен факт е, че близо 40% от анкетираните са посочили, че основните си умения са придобили след шофьорския си курс. „Всичко това още веднъж показва колко е важно обучението да започва от най-ранна възраст и да работим за неговото постоянно подобрение“, подчерта заместник-председателят на ДАБДП.

В рамките на днешния ден се провежда и състезанието Писта София, което също поставя в своя фокус темата за пътната безопасност.

Според статистиката приблизително 1 милион и 350 хил. души в света умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия, а между 20 и 50 милиона души страдат от увреждания или трайни наранявания.

В България 60% от всички инциденти със загинали и ранени настъпват на територията на населените места.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!