FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

84% от учителите ни са магистри, хвалят се от синдиката

84% от българските учители са магистри, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на конференцията „Продължаваща квалификация на учителите и качество на преподаването – перспективата на учениците“.

По думите й новата Европейска комисия подготвя европейски стандарти за придобиването на учителска специалност, които ще направят това задължително, а ние вече сме по този път.

Такева отбеляза, че продължаващата квалификация е много важна, защото обогатява знанията, уменията и компетентностите на българските учители.

Според нея не може да не се отчете, че българското висше образование подготвя добри учители и учители за предучилищна и начална подготовка, предаде БТА.

Такева каза, че като председател на СБУ смята, че много е важно да имаме мотивираща и приобщаваща училищна среда – и за учителите, и за учениците. В българската образователна система, след излизането на младите учители от висшите училища, имаме четири „писти“ за квалификацията на педагозите.

Сред тях са националната програма за квалификация на учителите, има и много средства от оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, поясни Янка Такева.

И добави, че средства за квалификация на учителите ще се осигуряват и чрез програмата за иновативните училища и иновативните политики, които са за обмен на педагогически опит и практики между училищата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!