FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

2020-та си отива, каква беше тя за Уорън Бъфет?

Уорън Бъфет е изветен като един от най-великите инвеститори на всички времена. С нетно състояние от 85,3 милиарда долара той е шестият по богатство човек в света според индекса Bloomberg Billionaires, пише Yahoo Finance.

За разлика от състоянията на останалите членове на класацията пред Бъфет, включително Джеф Безос, Илън Мъск и Марк Зукърбърг, богатството на ръководителят на Berkshire Hathaway се свива през 2020 г. Към септември Оракулът от Омаха е изгубил повече пари през последните пет години, отколкото който и да е представител в списъка на Forbes за 400-те най-богати американци, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Февруари: Бъфет си купи iPhone

Въпреки че е един от най-богатите хора в света, Бъфет е известен със скромния си начин на живот. В продължение на много години той избягваше смартфоните и вместо това залагаше на по-стар модел на Samsung, като в интервю за CNBC от февруари Бъфет заяви, че е обновил телефона си с iPhone.

Май: Berkshire Hathaway записа рекордна нетна загуба от 50 милиарда долара

На 2 май конгломератът на Бъфет Berkshire Hathaway отчете рекордна нетна загуба от 49,75 милиарда долара заради ефектите на коронавирусната пандемия.

Май: Бъфет разкри, че Berkshire е продала всичките си акции в авиокомпании

В рамките на майска среща с акционери Бъфет заяви, че Berkshire е продала всичките си акции в Delta, Southwest, United и American, защото той смята, че ще отнеме години, докато авиоиндустрията се възстанови от коронавирусната пандемия.

Юли: Бъфет обяви дарение за 2,9 милиарда долара

През юли Бъфет обяви, че предоставя 15,9 милиона акции клас B на Berkshire Hathaway, оценени на около 2,9 милиарда долара, на няколко филантропски организации. Сред тях беше тази на Бил и Мелинда Гейтс, както и основаният от последната му жена Сюзън Томпсън Бъфет тръст.

Юли: Залогът на Бъфет в Apple се изплати в размер на 40 милиарда долара

Бъфет притежава акции на Apple от 2016 г., но технологичните книжа сега представляват 40-процентен дял от портфолиото с акции на Berkshite. До юли залогът на компанията в Apple увеличи стойността си с 40 милиарда долара, след като се оттласна от достигнатото дъно през март.

Според CNBC инвестицията на Berkshire в Apple е изиграла ключова роля като е помогнала на конгломерата да преодолее пандемията в няколко други сфери на бизнеса си, включително в застрахователния и енергийния сектор, тъй като те отчетоха големи загуби през тази година.

Ноември: Бъфет инвестира във фармацевтични производители, разработващи ваксини срещу Covid-19

Според публични документи Berkshire е направила нови залози на фармацевтични компании, които работят по разработването на ваксини срещу Covid-19: Merck, Bristol и AbbVie. Компанията е инвестирала между 1,8 и 1,9 трилиона долара във всяко от дружествата, съобщи по-рано The Wall Street Journal.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!