FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

2019: махат перфораторите в градския, пускат единен билет

2019: махат перфораторите в градския, пускат единен билетСлед 2019-а махат перфораторите в градския, наблюдават с камери

Най-рано в края на 2019 година ще има нов единен билет за градския транспорт и видеонаблюдение в цялата мрежа, макар че най-вероятно срокът за изпълнение ще се проточи. Центърът за градска мобилност в София получи 10 оферти за изпълнение на обществената поръчка, която предвижда освен новото билетче, и да презареждаме картата си дистанционно – чрез приложение на телефона или от компютъра.

Кой ще създаде тикет системата зависи от три критерия – цена, време за изпълнение и технически параметри. Отварянето на подадените оферти е самото начало, обясни Милка Христова – общински съветник от БСП. Следва оценка на документацията и дали съвпада с изискванията на възложителите и накрая класиране.

„Намираме се в началото на процедурата. Надявам се участниците да са представили предложения, които да удовлетворят изискванията на документацията и да получим работеща тикет система, която преди всичко да направи пътуването на софиянци по-добро, по-удобно, по-икономично, по-желано и по-ефективно“, каза Христова.

Пламен Църноречки от Центъра за градска мобилност каза, че комисията ще работи на пълни обороти, за да заработи тикет системата по-бързо.

„Жителите и гостите на града ще могат да пътуват с един превозен документ по целия градски транспорт, включително и метрото. Ще има видео наблюдение във всички превозни средства, което ще осигури доста по-голяма сигурност на пътуващите в градския транспорт. Ще имаме по-добър поглед върху това как се движат транспортните средства, има ли закъснения, къде да оптимизираме и как да работим за по-доба услуга“, обясни Църноречки.

Още не е ясно дали новият билет ще е на километър, на час или на ден. „Не е решено, но с един превозен документ ще можеш да пътуваш в рамките на града до определено време, както се реши от Столичния общински съвет“, поясни той.

Хартиени билетчета ще продължат да се продават, но няма да има нужда от перфоратори. „Те със сигурност ще си отидат. Ще има валидатори, с които всеки, който покаже съответния баркод или QR код, да може контрольорът да разбере дали е с редовен превозен документ“, посочи Църноречки.

Сегашните валидатори или ще бъдат демонтирани, или ще бъдат препрограмирани. Отпуснатият бюджет за тикет системата е на стойност 84 млн. лева. В някои от сдруженията, кандидатствали за поръчката, има фирми от Полша, Румъния, Корея и Испания.

Източник: dariknews.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!