FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

2000 лева средна заплата в София, но… след 4 години

2000 лева ще бъде средната заплата в София, но след 4 години. Такива са данните на Института за пазарна икономика, изготвен в рамките на сътрудничество със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

В момента в столицата средната заплата е малко над 1700 лв. От ИПИ посочват, че има значителни различия, обаче в заплащането между отделните икономически дейности. Няколко водят чувствително – ИКТ, държавното управление и аутсорсингът, а земеделието, хотелите и ресторантите не са достигнали средно брутно месечно възнаграждение от 1000 лева, съобщава „24 часа“.

Според прогнозата на ИПИ до края на 2023 г. в ИКТ сектора средната заплата ще стигне 4000 лева, а единствено в туризма ще е под 1000 лева.

Постепенно изчерпване на свободния трудов ресурс в София личи доста ясно от динамиката и състоянието на безработицата, посочват още от института. Към края на 2018 г. броят на безработните е намалял до 13 хиляди, а висшисти без работа почти няма. Изменение имало и във възрастовата структура, като делът на лицата под 44 години без работа намалява.

Прогнозата е, че ако столицата разширява значително заетостта си в близко бъдеще, това няма да е за сметка на настоящите безработни, а чрез привличане на работници от други области или активиране на хора, които в момента са извън работната сила.

За разлика от повечето области на България, където преобладават заетите със средно образование, в София висшистите са мнозинство. Имало ръст на заетостта и при хора с основно и по-ниско образование, което донякъде може да се обясни с изчерпването на квалифицирани кадри и със съживяването на строителството.

Според прогнозата на ИПИ в следващите 4 години ще има значителен ръст на заетите на възраст между 60 и 64 години.

Данните показват и тревожни тенденции:Здравеопазването губело заетост в София през последните години. В търговията имало много работещи – почти 140 хиляди души в края на миналата година. На второ място са информационните и комуникационните технологии. Те заедно с аутсорсинга добавят най-много нови работни места. По-чувствителен ръст имало и при финансови и застрахователни услуги и при операциите с недвижими имоти. Прогнозира се чувствително увеличение на заетите в ИКТ, аутсорсинга и индустрията.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!