FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

20 години мерки, но загиналите на пътя не намаляват

Депутатите предложиха употребата на наркотици на шофьори, седнали зад волана, да се установява чрез тест на слюнката, а след това и с кръвна проба. Целта е по този начин да бъдат ограничени и наказвани шофьорите, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества.

Още по темата

2 яну 2020 11:39

13

1 яну 2020 12:39

19

1,8% на година са общо всички произшествия, които са свързани по някакъв начин с употреба на алкохол или наркотици, посочи Диана Русинова от Института за пътна безопасност в студиото на „България сутрин“.
„Поведението на политиците е обяснимо. Изпратихме доста кървава година, имаше много жертви по пътищата – над 620. Политическата класа трябва да излезе с някакъв отговор и да кажат, че правят някакви мерки. Ние от 20 години правим едно и също – глоби, борят се с тези, които пият, а всъщност това са мерки, които не дават резултат“, каза Диана Русинова.

Тя призова политиците да се успокоят и да оставят ескпертите да си вършат работата.

„Мерки само на думи. Всички знаем, че не трябва да караме пили, но явно мерките, които прилагаме не работят и тези хора продължават да го правят. Трябва да има превенции. Ние имаме криза в цялата система“, допълни още тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ има наркотици, които остават дори 10 години в кръвта. „Ти може да си чист, но тестът да покаже, че си карал в нетрезво състояние“, отбеляза Русинова.

И добави, че от Института за пътна безопасност са призовали тази година да бъде годината на пътната маркировка, което ще засегне 100% от шофьорите.

„За да даде нещо резултат – това е пътят“, категорична бе тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!