FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ще тръгне ли отново лифтът „Княжево-Копитото“?

Ще тръгне ли отново лифтът "Княжево-Копитото"?

Снимка: Pixabay
„Витоша ски“ АД обяви, че иска да ремонтира въжената линия „Княжево-Копитото“.

Лифтът е първият кабинков у нас, построен през 1961 г. с австрийско оборудване. Той не работи от 1992 г.
За да тръгне отново от „Витоша ски“ са подготвили мотивирано предложение за допускане на изработването на Специализиран подробен устройствен план за обект „Пътническа въжена линия „Княжево – Копитото“ и са внесли документацията в направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община.

Тази стъпка би позволила на концесионера да извърши ремонта законно.

„Преди няколко седмици заяви своето намерение да извърши реконструкция на съществуващите съоръжения на територията на Витоша. Нашият анализ показва, че Законът за горите и действащият план за управление на Природен парк „Витоша“ правят невъзможно това да се случи законно. Въпреки това обаче, определени специалисти твърдят, че това е възможно и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк. Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна“, обясниха от „Витоша ски“ в съобщение, изпратено до медиите.

Оттам допълват, че желаят да направят Витоша по-достъпна и ще държат в течение гражданите относно развитието на проекта.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!