FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Частно парти в трамвай? Може – за 200 лв. на час

Ако желаете частно парти в трамвай от столичния градски транспорт, ще трябва да заплатите 200 лв. на час.

Наемането на двойно съчленен трамвай, който разполага с 40 седящи места, струва 220 лв. на час, а за единично съчленен с 32 седалки – 180 лв. Чешките трамваи, които са с по-малко места – 26, се отдават за 165 лв. Това става ясно от справка на Столичната община, предоставена на „Монитор“.

 Ретро трамваят, които се пуска по празниците, също може да бъде наеман срещу 220 лв. на час.

Тролейбусите пък излизат пък по 180 лв. Маршрутите на движение се определят от трамвайната и тролейбусната мрежа на София, а мероприятията не може да бъдат с продължителност по-малка от 2 часа, като в тях се включва времето за излизане и прибиране в депо.

Най-често желаещите да наемат превоз от „Столичен електротранспорт“ са туристически агенции с цел обиколки, както и от филмови, кинопродукции и рекламни агенции.

Най-често личните поводи, за които се използват електрическите возила, са сватби, рождени дни и абитуриентски балове.

Популярна практика пък е сред служители на дружеството, водачи на тролейбуси и трамваи да използват за семейни поводи превозното средство, което управляват и в работното си ежедневие.

„Дните и часовете на организиране на събитие са предмет на договаряне за всеки отделен случай. За всяко събитие се сключва индивидуален договор, в който се описват видът на превозното средство, срокът на движението му и маршрутът. Превозните средства, които се предоставят, варират в зависимост от заданието на клиента и експлоатационните възможности на дружеството ни – трамваи, тролейбуси, ретро трамваи“, заявиха от „Столичен електротранспорт“.

При наемането на автобуси от столичния автопарк заплащането е на километър, като за единичните броим по 4,20 лв. на км, а за съчленените – 4,80 лв. През 2018 г. са били наети 44 автобуса, а от началото на годината – 35. Всички превозни средства на „Столичен автотранспорт“ може да се наемат при възможност, ако това няма да наруши изпълнението на транспортната задача. Не могат да бъдат наемани обаче автобуси, които са купени със средства по европейски програми. Също така е разрешено да се движат само на територията на Столичната община.

В Пловдив наемането на автобус за ден в различните транспортни фирми в града излиза между 140 и 350 лв. на ден. Цената е в зависимост както от броя на пътническите места, така и от маршрута. За по-дълги разстояния се плаща пробег на километър, който е около 0,55 – 0,60 лв. За наемане на автобус за чужбина по-малките автобуси вървят по-евтино. Така например за микробус с 8 пътнически места трябва да се плати както наем, така и пробег, който е около 0,65 – 0,70 лева на километър.

За 20-местен автобус сумата скача двойно, а за по-големите 50-местни наемът за един ден варира от 220 до 260 лева, като цената на километър пробег у нас е около 1,40 – 1,50 лева, а за чужбина е с около 5 – 10 стотинки по-скъпо.

190 лв. искат превозвачески фирми за наем на автобус за по малко от ден във Варна, като събитието – сватба или погребение, е в рамките на града. За цял ден 20-местен автобус е 160 лв., като за града цената е 1 лв./км, а извън града – 1,10 лв./км. При 30-местен автобус цената за ден е 260 лв. при 1,50 лв./км в града и 1,55 лв. извън него. За 50-местен автобус цената е 330 лв. при 1,70 лв./км в града и 1,75 лв. извънградско.

Офертата при извънградския транспорт е по-висока, защото в нея се включват цената на горивото, паркинг, пътни такси, както и разходи по престой на шофьора, ако е необходим такъв. От общинския превозвач „Градски транспорт“ във Варна заявиха, че не дават автобуси под наем за различни събития.

От частния превозвач „Транстриумф“ пък казаха, че за година са имали 1 – 2 оферти за наем на техни автобуси за сватби и нито една за погребения. Обяснението е, че фирмите, сватбените или траурните агенции разполагат със свой транспорт и го включват в общата оферта за услугата си.

Организирането на мероприятие с бургаски автобус в рамките на града от общинския превозвач „Бургасбус“ излиза 60 лв. За извънградски курсове тарифата е различна и се изчислява на километър. „В този случай наемът е от 1,50 лв. до 1,70 лв. в зависимост от разстоянието, което ще се изминава“, обясниха от фирмата. За наемане на автобус в рамките на града и на близки разстояния такса престой не се начислява. За по-далечни разстояния първите два часа престой са гратис, а след това се начисляват по 5 лв. на час.  Средно между 40 и 50 автобуса се наемат годишно от общинския превозвач на Бургас.

Според статистиката на дружеството през последните две-три години    търсенето постепенно намалява.

„Промяната не е драстична, но има такава тенденция“, обясниха от компанията. Според експерти причината била в нелоялната конкуренция, практикувана от частници, които били склонни да не начисляват ДДС, ако клиентът не държи на фактура, и така подбивали цената.

В Добрич пък цената на километър при наемането на микробус или автобус от фирмите е 2 – 2,10 лв. на километър, която включва и престой.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!