FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Църквата почита днес света мъченица Татяна

Църквата почита днес света мъченица Татяна
Днес, 12 януари, православната църква почита паметта на света мъченица Татяна.

Тя произлиза от знатно и богато римско семейство, дъщеря на един от най-известните римски префекти. Изцяло проникната от християнската вяра, Татяна била посветена за дяконеса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

Тя се отказала от светските радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически светец. Император Александър Север наредил тя да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.

Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.

След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Накрая тя и баща й били обезглавени.

Имен ден днес празнуват Татяна, Таня и Траяна.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!