FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЦИК ще наема или купува машините за гласуване

Народното събрание продължава с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Със 116 гласа за депутатите приеха окончателно предложението на ГЕРБ ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване, предаде БНР.

Още по темата

16 сеп 2020 16:18

66

Държавната агенция Електронно управление заедно с Българския институт за стандартизация и Института по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство.
От БСП оспориха текста с мотива, че това ще доведе до хаос по време на предстоящите парламентарни избори.
Вчера мнозинството окончателно реши на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес парламентът ще обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално. Идеята е атакувана и от опозицията, и от един от коалиционните партньори – „Национален фронт за спасение на България“. В партията на Валери Симеонов предлагат запазване на общия ред, предвиден в конституцията, за избори за Велико народно събрание.

В мотивите си НФСБ посочват, че Великото народно събрание изисква максимална представителност, която се гарантира единствено от пропорционалната избирателна система, а мажоритарен избор облагодетелства основно големите политически сили.

БСП настояват предложенията в изборното законодателство за Велико народно събрание да бъдат оттеглени.
„160 подписа за свикване на Велико народно събрание няма да имате. Не губете времето на парламента и на народа, Това беше спасителният пояс за Бойко Борисов и за вас“, заяви лидерът Корнелия Нинова.

Депутите ще решават още дали да възложат на Централната избирателна комисия да закупи или наеме машините за гласуване – предложение, което се оспорва от БСП и ДПС.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!